Vakcinacija protiv kovida-19 u Hrvatskoj i Sloveniji počeće simbolično istovremeno kao i u drugim članicama EU - 27, 28. i 29. decembra, dok se u ostatku regiona početak vakcinacije očekuje u prvom kvartalu 2021.

Zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice EU, vakcine će uglavnom nabaviti preko zdravstvenog programa Kovaks (COVAX) ali i preko EU i direktnom kupovinom od proizvođača, javili su dopisnici agencije Beta.

Prema zvaničnim podacima, Hrvatska, koja ima oko četiri miliona stanovnika, naručila 5,6 miliona doza vakcine protiv korona virusa od različiitih proizvođača što je dovoljno za oko 70% stanovnika ako se primaju po dve doze.

Od Astra Zeneke naručeno je 3,6 miliona doza, ali je zbog ogromnog interesa drugih zemalja EU Hrvatska dobila 2,7 miliona doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Džonson i Džonsona. Po milion doza naručeno je od Fajzera i Moderne, a 300.000 doza od KjurVaka (CureVac).

Prva će, kako je najavljeno, stići Fajzerova vakcina. Kao i u drugim zemljama EU, vakcinacija će početi 27. i 28 decembra. Prva, simbolična količina vakcina od 9.750 doza rasporediće se na najugroženije korisnike, one u domovima za starije i zdravstvene radnike koji rade s kovid pacijentima.

I Slovenija, koja ima oko dva miliona stanovnika, prvo će dobiti vakcine Fajzer-Biontek a vakcinacija će simbolično početi kao i u ostatku EU, 27, 28. i 29. decembra.

Ministarstvo zdravlja Slovenije objavilo je da će u prvoj isporuci dobiti 9.745 doza a prvi će biti vakcinisani ljudi u staračkim domovima, najizloženiji zdravstveni radnici i najosetljivije grupe.

U Severnu Makedoniju, koja takođe ima oko dva miliona stanovnika, prve vakcine trebalo bi da stignu u martu 2021, izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Preko mehanizma Kovaks je naručeno 833.000 doza za vakcinaciju 400.000 građana i plaćen avans.

Planira se da se još 800.000 nabavi preko Evropske unije i uz pomoć Grčke i drugih evropskih zemalja i da se slična količina kupi u direktnoj narudžbi od Fajzera i Astra Zeneke.

Prema najavi zdravstvenih vlasti u Skoplju, "cilj je da se 60% do 70% stanovništva vakciniše, jer eksperti smatraju da je to dovoljno da se stekne imunitet". Prioritet će, prema najavi ministra, imati zdravstveni radnici i hronični plućni i srčani bolesnici, a među prvima će biti vakcinisani i pripadnici policije i vojske.

Kada će u Crnoj Gori početi vakcinacija protiv korona virusa i koju vakcinu bi oko 600.000 građana te države moglo da dobije još nije poznato. Novi direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da bi vakcinacija "mogla da počne u prvom kvartalu naredne godine, a možda i pre".

I šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović takođe je izrazila očekivanje da će vakcina protiv korona virusa biti distribuirana u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. i da će biti vakcinisano do 3% stanovništva, a u drugom 20%.

Crna Gora je u oktobru pristupila programu Kovaks, a tadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da će biti uplaćen avans od 646.000 evra i da je cena vakcine po dozi 8,84 evra. Tada je objavljeno da je Crna Gora izrazila potrebu za 248.800 doza, odnosno količinom dovoljnom za 20% stanovništva, pošto su dve doze potrebne za svaku osobu.

U BiH (oko 3,3 miliona stanovnika) prve vakcine se očekuju u prvom kvartalu 2021. BiH je pristupila globalnom mehanizmu za nabavku vakcina Kovaks  a naručeno je ukupno 1.232.000 doza što je dovoljno za oko 20% stanovnika.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalno ministarstvo zdravstva i Odeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta potpisali su sporazum o načinu i obavezama strana unutar BiH koje će preuzimati i nabavljati vakcinu, što podrazumeva ispunjavanje određenih procedura kao što su način uvoza, skladištenje, čuvanje i pripreme za organizaciju davanja vakcina.

U RS očekuju da početkom 2021. stigne ruska vakcina Sputnjik V. Takođe u okviru mehanizma Kovaks, RS je za svojih oko 1,3 miliona stanovnika naručila i platila 400.000 doza vakcine.

Po planu vakcinacije, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, prvo će biti vakcinisani hronični bolesnici, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici i druge ugrožene klategorije.

Na području Federacije BiH postoji 10 kantona, u okviru kojih je i deset ministarstava zdravstva. Svaki od kantona ima autonomiju prilikom izbora proizvođača od kojeg će nabaviti vakcine.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP