Bugarska je predložila akcioni plan za saradnju sa Severnom Makedonijom u sprovođenju Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, saopšteno je u Sofiji posle sastanka šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharieve sa specijalnim predstavnikom vlade u Skoplju Vladom Bučkovskim.

Sofija očekuje da taj dokument bude potpisan na narednom sastanku zajedničke međuvladine komisije dve zemlje.

"Tokom sastanka su razmenjene ideje za nastavak procesa obnove poverenja imeđu dve zemlje. Razmotrena je i implementacija jednog broja praktičnih preuzetih obaveza za koje naša zemlja smatra da se sa njima kasni", saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Diplomatski izvori rekli su za portal Euraktiv Bugarska da se dokument odnosi na železničke veze, autoputeve i investicije bugarskih kompanija u Severnoj Makedoniji.

Dokumentom je, pored toga, predviđeno i otvaranje ogranaka bugarskih univerziteta u Savernoj Makedoniji, a jedna od tema su i istorijski udžbenici, koji su u centru spora dve zemlje.

I Severna Makedonija treba podnese svoj predlog za akcioni plan, koji bi takođe trebalo da sadrži konkretne korake za praktičnu realizaciju Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima i koji bi takođe uključivao veći broj vladinih resora. Taj dokument, kako su naveli izvori, još treba da odobre obe strane.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije ranije je saopštilo da se ministar Bujar Osmani sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom dogovorio da se narednih dana razmene predlozi dve strane za akcioni plan. U saopštenju je potvrđeno i da će specijalni predstavnik Vlado Bučkovski "u narednom periodu često putovati na relaciji Skoplje-Sofija".

"Uloga specijalnog predstavnika Bučkovskog je da redovno putuje u Bugarsku sa ciljem praćenja Akcionog plana i podsticanja saradnje ministarstava", navelo je ministarstvo.

Severna Makedonija je početkom januara Albaniji i Bugarskoj ponudila predlog platforme nazvane "Inicijativa 8" čiji je cilj da unapredi saradnju tri zemlje.  

Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani je na samom početku nove 2021. godine ministarkama spolnjih poslova Bugarske i Albanije, Ekaterini Zaharijevoj i Oljti Džački, "uputio predlog nove multidiciplinarne inicijative, političke platforme preko koje bi se intenzivirala i produbila međusobna saradnja".

Osmani je objavio da je osnovni cilj i temelj "Inicijative 8" trilateralna koordinacija i saradnja u podršci investicijskim projektima na evropskom Koridoru osam, koji povezuje Crno i Jadransko more.

Kako je istakao, uklanjanje razloga za stalno odlaganje projekata na Koridoru osam predstavljaće pozitivan impuls za dodatnu političku, ekonomsku bezbednosnu, kulturnu i društvenu saradnju tri zemlje, a doprineće i unapređenju ukupne saradnje i bezbednosti u regionu i posebno uticati na zajednički cilj – evropsku perspektivu celog regiona.

Predloženi akcioni plan Bugarske prvi je konstruktivan potez bugarskih vlasti od kako su u novembru prošle godine stavile veto na otvaranje pristupnih pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijiom, a samim tim i na početak pregovora sa Albanijom.

Bilo je predviđeno da dve zemlje zajedno u novembru dobiju zeleno svetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Euraktiv Bugarska ocenjuje da je reč o dokumentu koji je daleko više fokusiran na praktična pitanja, nego na zahteve koje Skoplju upućuju predstavnici nacionalističkih stranaka koje su deo vladajuće koalicije, okupljene oko konzervativne, populističke partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova.

Od Skoplja se traži da se odrekne svih pretenzija na istoriju pre 1944. godine, koju Sofija naziva bugarskom istorijom, kao i tvrdnji da u Bugarskoj živi makedonska manjina, što se tumači kao teritorijalna pretenzija.

Bugarski vicepremijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov u više navrata je ponovio da Severna Makedonija mora da se odredi i prema nazivu makedonski jezik, koji i bugarska akademiju nauka i umetnosti i dalje smatra dijalektom bugarskog jezika.

Karakačanov, kojii je i lider nacionalističke stranke Bugarski nacionalni pokret (IMRO), izjavio je, međutim, 9. januara da Severna Makedonija ima šanse da u januaru ili februaru dobije datum za početak pregovora sa EU, ako potpiše aneks u 12 tačaka koji je dostavila bugarska strana.

On je bugarskoj televiziji Nova rekao da je Severna Makedonija "imala šansu da odredi datum za početak pregovora još u novembru prošle godine, ali nije želela to da iskoristi".

Karakačanov je ponovio bugarski zvanični stav da Bugarska nije stavila veto, već da je rekla da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU, kao i da se u Severnoj Makedoniji falsifikuje istorija i širi govor mržnje protiv svega što je bugarsko, preneli su makedonski mediji.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Evropska komisija