Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ponovo je zatražio od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da obezbedi ravnomernu raspodelu migranata u BiH. Borel je u pismu Dodiku naglasio potrebu da se spreči humanitarna kriza, upozorivši da je to važno i za evropski put BiH.

"Nerad državnih vlasti i nedostatak koordinacije omogućili su eskalaciju humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu tokom Nove godine. Ljudi su na zimi ostali bez skloništa, rizikujući da umru na snegu. To je neprihvatljivo i donelo je ozbiljnu štetu po reputaciju BiH, kako u EU tako i na široj međunarodnoj sceni", navodi se u pismu čiji su sadržaj preneli sarajevski mediji.

Borel je istakao da država mora biti u stanju da preuzme odgovornost za situaciju i sprovodi svoje odluke, te da pruži potrebnu podršku da kamp "Lipa" postane zimski prihvatni centar, jer je to bilo preferirano rešenje za BiH.

Stotine migranata ostale su na otvorenom nakon što je kamp "Lipa" kod Bihaća 23. decembra prošle godien izgoreo u požaru, a veoma tešku situaciju u kojoj su se našli dodatno je otežalo izrazito hladno vreme.

U kampu je u vreme požara bilo smešteno 1.350 migranata, a oko kampa ih ja otvorenom bilo još oko 200. Vlasti su prvo najavile preseljenje migranata na drugo mesto, ali su  kraju samo na istom mestu podigle vojne šatore.

Borel je poručio da je potrebno privremeno otvoriti i prihvatni centar "Bira" u Bihaću, koji je u potpunosti opremljen za zimske uslove i čiju je izgradnju finansirala EU.

"Iako su preduzeti neki pozitivni koraci u vezi s privremenim lokalitetom na Lipi, postoji potreba da Oružane snage BiH nastave s takvim naporima", naveo je Borelj.

On je izrazio nadu da će Predsedništvo BiH ovlastiti Oružane snage BiH za dalju pomoć u poboljšanju životnih uslova na privremenom lokalitetu "Lipa", poput uspostavljanja dodatnih šatora i grejalica i pravljenja puta do centra.

"Ljubazno molim da ovaj zahtev uzmete u obzir sa oznakom hitno", naveo je Borel.

Visoki predstavnik je upozorio da istovremeno treba nastaviti rad na uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama i azila širom zemlje, tako da se odgovornost pošteno podeli u celoj državi i da lokalne zajednice mogu održavati socijalnu koheziju.

"Nije prihvatljivo da samo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo budu prihvatni centri", naveo je Borel.

Dodao je da će EU nastaviti da pruža podršku, podsetivši da je od 2018. EU dala 89 miliona evra pomoći BiH za upravljanje migracijama, kao i da je doprinela značajnim iznosima pristupnim fondovima i drugim oblicima finansijske pomoći.

Prema njegovim rečima, spreman je i novi paket za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije Covid-19 i za saniranje njenih posledica na ekonomiju i društvo.

"Stoga očekujem da Predsedništvo BiH preuzme svoje odgovornosti. Takođe računam na vaš angažman, kao predsedavajućeg Predsedništva BiH, u odlučnom napredovanju na putu integracija BiH u EU sa ciljem ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", naveo je visoki zvaničnik EU u pismu Miloradu Dodiku.

Borel je ubrzo posle požara uputio Dodiku pismo sličnog sadržaja,  u kojem je zatražio da se migranti zbrinu, a sredinom januara je u telefonskom razgovoru sa Dodikom pozvao vlasti BiH da nađu održivo rešenje za tešku situaciju stotina migranata i upozorio da bi neuspeh u tome imao teške posledice po ugled zemlje.

"EU očekuje da nosioci funkcija u zemlji preuzmu punu odgovornost, preduzmu hitne mere i učine sve što je potrebno da obezbede momentalnu pomoć i da rade na dugoročnim rešenjima", rekao je Borel u telefonskom razgovoru, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

I evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozvala je bosanske vlasti da na teritoriji cele zemlje zbrinu migrante koji žive napolju tokom ledenog perioda, upozorivši da evropski put BiH zavisi od ispunjavanja obaveza.

"Bosna i Hercegovina mora pokazati da je sposobna da upravlja migracijama. Mora preuzeti odgovornost i pozabaviti se humanitarnom situacijom", rekla je Johanson 19. januara u obraćanju u Evropskom parlamentu.

Dodala je da se nada da će BiH kao zemlja sa evropskom perspektivom "raditi na održivim rešenjima" zbrinjavanja na celoj teritoriji.

Ona je najavila da će posetiti Bosnu i Hercegovinu narednog meseca te da će obići i nedavno izgoreli kamp Lipa i razgovarati sa predstavnicima vlasti.

"Zahvaljujući našoj akciji, situacija se popravila, ali samo od katastrofalne do ozbiljne. Sprečavanje neposrednog rizika po život je početak, a ne kraj obezbeđivanja prihvatljivih, dostojanstvenih životnih uslova", rekla je Johanson, a prenele agencije.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP