U Severnoj Makedoniji će u aprilu ove godine prvi put posle 19 godina biti sproveden popis stanovništva, odlučio je makedonski parlament. Prema novom zakonu, popis u Severnoj Makedoniji će biti održan od 1. do 21. aprila.

U Sobranju, makedonskom parlamentu sa 120 mesta, za usvanje zakona o popisu su 21. januara glasala 62 poslanika vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Demokratske unije za integraciju (DUI) i partije Besa, kao i albanskih opzicionih partija Alijansa za Albance i Alternativa.

Poslanici opozicije okupljeni oko VMRO-DPMNE napustili su skupštinsku salu.

Rasprava o Zakonu o popisu završena je 15. januara, ali vlada tada nije imala većinu poslanika da ga izglasaju.

Opoziciona VMRO-DPMNE izrazila je nezadovoljstvo nekim rešenjima u zakonu, a ocenila je i da zbog pandemije kovida-19 sada nije vreme za popis.

Ta partija čiji je lider Hristijan Mickoski ranije je najavila da će sakupljati potpise za poništavanje Zakona o popisu, jer smatra da on nema ništa zajedničko sa evropskim standardima i da će popis biti "trgovačko-politički proces", a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast.

Vladajuća SDSM, premijera Zorana Zaeva, saopštila je da je predstojeći popis "važna statistička operacija koja će obezbediti potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizaciju dugoročne politike i strategije razvoja države", dok su u VMRO-DPMNE uvereni da "popis neće biti objektivan i fer i da neće biti relevantan i realan".

Severna Makedonija je jedina zemlja Evrope u kojoj popisa nije bilo skoro dve decenije. Poslednji je bio 2002. godine, a naredni je, 2011.godine, prekinut po dogovoru lidera tadašnjih vladajućih partija VMRO-DPMNE i albanske DUI.

Taj popis bio je praćen brojnim optužbama da je politizovan i da se zakon različito tumači. Samo nekoliko dana pre njegovog početka ostavku je podnelo nekoliko članova Državne komisije za popis, uključujući i njenog predsednika.

U Makedoniji je od vremena Drugog svetskog rata osam puta sproveden popis stanovništva, i to 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994. i 2002.

Popis 1991. godine nije kompletiran, pa je zato svega tri godine kasnije, 1994. sproveden novi koji je ujedno bio i prvi od osamostaljenja tadašnje Republike Makedonije.

Prema popisu iz 2002. godine Makedonija je imala 2.022.547 stanovnika koji su živeli u 565.296 domaćinstava, pokazuju podaci državnog zavoda za statistiku. Popisom je ustanovljeno da u zemlji ima 698.143 stambenih jedinica.

Od popisanih građana, 64,17% su se izjasnili kao Makedonci, 25,17% kao Albanci, 3,5% kao Turci, 2,66% kao Romi, 1,78% kao Srbi, 0,84% kao Bošnjaci i 1,04% kao pripadnici drugih manjinskih zajednica.

Međunarodna zajednica je posle popisa 2002. godine ocenila da je on bio dobro organizovan i sproveden, ali je od tada u više navrata tražila od Skoplja da sprovede novi popis kako bi se ustanovili aktuelni demografski trendovi.

Izvor: EURACTIV.rs,  Beta

Foto: Beta/AP