EU je u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula novi regionalni projekat vredan više od sedam miliona evra za podršku bezbednoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva na Zapadnom Balkanu.

Realizacija projekta će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem vakcina i vakcinaciju protiv kovida-19, uključujući vakcine iz programa Kovaks i preko mehanizma za deljenje vakcina sa članicama EU, saopštila je 19. februara Evropska komisija.

Takođe će projekat EU pomoći da se unapredi otpornost regiona na zdravstvene krize i podrži Zapadni Balkan na putu ka održivom finansiranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Među planiranim aktivnostima su i razvoj i testiranje planova pripravnosti za vanredne situacije, obuka zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji.

"Novim projektom za podršku vakcinaciji na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava obavezu da podrži partnere (u regionu) u suočavanju sa pandemijom", rekao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao i da novi projekat ide na paket od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku potrebne opreme.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta