Savet ministara Bosne i Hercegovine doneo je odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO, koja treba da utvrdi prioritete u realizaciji obaveza iz učešća u programu NATO "Partnerstvo za mir" i iz dokumenta Program reformi BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je saradnja sa NATO prihvatljiva, ali da članstvo u toj vojnoj alijansi ne dolazi u obzir. Najjača opoziciona partija u Republici Srpskoj, Srpska demokratska stranka (SDS), ocenila je da je to "kapitulacija Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata pred NATO" i nacionalne izdaja.

Savet ministara BiH saopštio je da je odluka o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO doneta u drugom krugu glasanja, sa devet glasova za i jednim glasom protiv i da će već 25. februara biti upućena u sedište NATO u Briselu. Za odluku je glasalo svih četvoro članova Saveta ministara iz RS.

Odluka o uspostavljanju komisije doneta je sa usvojenim izmenama, koje će, kako je naglašeno, Ministarstvo spoljnih poslova BiH, u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Saveta ministara ugraditi u odluku pre njenog potpisivanja.

Dodaje se da Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza BiH koje proizilaze iz učešća u programu NATO "Partnerstvo za mir", kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi BiH.

"Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Savetu ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gde se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasa najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja", navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojen predlog predavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO.

U saopštenju se navodi da je Savet ministara BiH 24. februara jednoglasno usvojio dokument "Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019 - 2020", koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbednosti, kao i resursima i pravnim pitanjima.

Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da celovit dokument dostavi Predsedništvu BiH i da taj dokument prosledi u sedište NATO u Briselu.

Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti proceduru izrade "Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021", dodaje se u saopštenju.

Savet ministara BiH usvojio je i Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALV) u BiH za period 2021. - 2024. godine i prateći akcioni plan, s ciljem daljeg povećanja efikasnosti svih subjekata u ovoj oblasti i daljeg unapređenja bezbednosti u BiH i regionu.

Na predlog Ministarstva bezbednosti BiH doneta je odluka o formiranju Radne grupe za uspostavljanje kontakt tačke za vatreno oružje u BiH, s ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti, kao i jačanja regionalne saradnje i saradnje sa Evropskom unijom.

"Bosna i Hercegovina se na ovaj način pridružuje zemljama regiona u provođenju Mape puta za održivo rešenje u suzbijanju nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim/vatrenim oružjem na Zapadnom Balkanu, usvojene na Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa", navodi se u saopštenju.

Na sednici je doneta i odluka o formiranju Radne grupe za izradu dopune Procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2021-2023. godine i pratećeg akcionog plana do 2023. godine, koju je pripremilo Ministarstvo bezbednosti u skladu sa zaključkom sa ranije sednice Saveta ministara BiH.

Savet ministara je u drugom krugu glasanja jednoglasno doneo odluku o dodeli prostora Ministarstvu bezbednosti BiH kako bi se uspostavila zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, omentarišući odluku Saveta ministara, da sve zemlje imaju neku vrstu saradnje sa NATO.

"I Srbija ima neki oblik saradnje. Ranije je to imala i Rusija. U ovom trenutku to je zamrznuto, ali može se očekivati da će neki oblik saradnje biti u budućnosti", kazao je Dodik, a preneli banjalučki mediji.

Prema njegovim rečima, saradnja sa NATO nije sporna, ali jesu integracije.

"Integracija u NATO ne, to je jasna stvar. Istrajavamo mesecima na toj vrsti priče, kako bi oni koji se zalažu za članstvo konačno shvatili da neće niko doći sa strane i naterati nas da to prihvatimo", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio da je potez Saveza nezavisnih socijaldemokrata da prihvati Program reformi za NATO "skandalozan i sraman".

"Skandalozan potez SNSD da prihvati Program reformi za NATO još je jedna sramna potvrda pravog, izdajničkog lica i stvarne politike (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika", izjavio je Šarović.

On je ocenio da je "jasna potpuna kapitulacija SNSD-a pred NATO putem BiH i Republike Srpske".

"Samo je bilo pitanje vremena kada će, posle prethodnog potpisa, staviti i ovaj pečat. Uvođenje u NATO je velika nacionalna greška i neoprostiva izdaja vlastitog naroda", rekao je Šarović.

Izvor: Beta

Foto: NATO