Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija pohvalio je na sastanku 1. marta u Briselu odlučnost Albanije u sprovođenju reformi na svom putu ka EU.

Savet je razmotrio napredak u reformskim oblastima, uključujući vladavinu prava i pravosuđe, poštovanje ljudskih prava, javnu upravu, ekonomsku politiku, obrazovanje i zapošljavanje, povezanost i zelenu agendu.

Poseban naglasak stavljen je na proces ponovne procene rada sudija i tužilaca, kao i na Ustavni i Vrhovni sud, koji su ponovo počeli da rade, saoštio je Savet EU.

Pozdravljen je i početak rada novih specijalnih tela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Savet je naglasio važnost nastavka reformskih napora, posebno u pogledu imenovanja sudija i istražitelja, kao i nastavak procesuiranja nerešenih slučajeva i dalje poboljšanje evidencije sprovođenja zakona", navodi se u izveštaju.

Savet je uzeo u obzir vanredne izazove sa kojima se Albanija suočavala posle razornog zemljotresa 2019, kao i posledicama pandemije kovida-19.

U saopštenju se podseća da je EU organizovala donatorsku konferenciju na kojoj je sakupljeno 1,15 milijardi evra pomoći za oporavak posle zemljotresa, kao i da je pomogla Albaniji u suočavanju sa pandemijskom krizom sa četiri miliona evra za kupovinu medicinske opreme, 46 miliona za socio-ekonomsku podršku i 180 miliona makrofinansijske pomoći u obliku zajmova.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravio "istorijsku odluku" Saveta EU u martu 2020. da otvori pristupne pregovore s Albanijom i pozitivno ocenio izveštaj Evropske komisije u kojem se navodi da su ostvareni opipljivi i održivi rezultati u reformama u ključnim oblastima.

"Savet za stabilizaciju i pridruživanje se nada što skorijem održavanju međuvladine konferencije posle odobrenja pregovaračkog okvira, u skladu sa uslovima predočenim u zaključcima Saveta od 25. marta 2020", navodi se u saopštenju.

Savet je, kako se navodi, upoznat sa pripremama za predstojeće izbore i složio se da je potrebno praćenje svih aspekata obuhvaćenih preporukama OEBS/ODIHR, kao i preporukama Venecijanske komisije.

"Konstruktivan i inkluzivan dijalog između političkih partija i saradnja u albanskom parlamentu biće od ključnog značaja za dalji napredak reformi i ukupnu održivost angažmana u procesu EU integracije", navodi se.

U saopštenju je naglašeno da je Albanija kontinuirano 100% usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako se navodi, time se šalje snažan signal o albanskoj strateškoj orijentaciji i posvećenosti cilju članstva u EU. Ističe se da je to pozitivan primer za region Zapadnog Balkana.

Sastanku je predsedavao šef diplomatije EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, albansku delegaciju je predvodio premijer Edi Rama a Evropsku komisiju je predstavljao komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP