Specijalni izaslanik Evropske unije za Zapadni Balkan i za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je izjavio u Podgorici da EU očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU.

On je u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa EU, saopšteno je 5. marta iz Đukanovićevog kabineta.

Lajčak, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, je pozdravio "zrelu i odgovornu" reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata.

"Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji novi kapacitet demokratske kulture i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumevanje uloge te zemlje kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa EU.

Lajčak je u razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem u večernjim satima 4. marta kazao da bez obzira na sve izazove sa kojima se EU trenutno suočava, ostaju dosledni politici proširenja EU, a Crna Gora je najnaprednija u tom procesu i treba da zadrži status lidera.

"Na vas gledamo kao na partnera, jer je spoljnopolitički kurs Crne Gore jasan. Ako istrajete na ovom kursu, možete postati predsednik Vlade koji će Crnu Goru uvesti u EU", kazao je Lajčak.

Predsednik Vlade je rekao da je Crna Gora posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava.

"Težimo da tokom 2021. godine naša zemlja dobije završna merila za poglavlja 23 i 24. Na ovaj način, stvorili bi se uslovi za intenziviranje reformskih aktivnosti u oblasti vladavine prava, a ujedno dao podstrek za ubrzanje pregovora u svim ostalim pregovaračkim poglavljima pravne tekovine EU", kazao je Krivokapić.

Lajčak je na Tviteru naveo da se po dolasku u Podgoricu prvo sastao sa premijerom koga je pohvalio jer "Crna Gora pokazuje posvećenost svojoj EU budućnosti time što stalno drži isti spoljnopolitički stav kao i zemlje članice EU, i ohrabrio sam ga da ostane na tom kursu".

Evropski diplomata je na Tviteru napisao i da je u razgovoru sa predsednikom crnogorske Skupštine Aleksom Bečićem ukazao da "poslanici predstavljaju glasove naroda" koji "želi da bude deo EU".

Lajčak je pozvao Bečića da "napravi korake ka drugoj partiji i pokuša da tu želju naroda pretvori u realnost".

U Podgoricu je Lajčak otputovao posle posete Prištini i Beogradu.

Izvor: Beta

Foto: Predsedništvo Crne Gore