U Severnoj Makedoniji uhapšena je organizovana kriminalna grupa sastavljena od policijskih službenika koji su pasošima sa lažnim identitetom snabdevali strane državljane, među kojima i ozloglašene kriminalce i osobe sa međunarodnih poternica. Hapšenje je pokrenulo niz optužbi između vladajuće koalicije i opozicije.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, izjavio je da je grupa uhapšenih policijskih službenika izdala 214 pasoša s lažnim identitetom strancima, među kojima su i članovi međunarodnih kriminalnih grupa i narko-kartela.

Spasovski je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je pravi identitet osoba kojima je izdat pasoš s tuđim identitetom, utvrđen međunarodnom policijskom saradnjom uz podršku Regionalne kancelarije za bezbednost i istrage pri ambasadi SAD, Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu i skopske kancelarije Interpola.

"Utvrđeno je da se u jednom delu radi o licima koja su članovi međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, narko-kartela, licima umešanim u teška kriminalna dela, odnosno da se radi o osobama visokog rizika i osoba za kojima je izdata međunarodna poternica", rekao je Spasovski.

Policija Severne Makedonije saopštila je 6. aprila da je uhapsila devet službenika Upravnih službi  MUP-a pod sumnjom da su deo lanca za izdavanju pasoša s lažnim identitetom, pri čemu su koristili podatke makedonskih državljana koji žive u inostranstvu.

Spasovski je precizirao da je deo mreže bila i jedna osoba bez službenih ovlašćenja, koja je bila posrednik između policijskih službenika i onih koji su tražili lažni pasoš.

Za pasoše je, prema njegovim rečima, korišćen identitet makedonskih građana koji u to vreme nisu imali biometrijske lične isprave, a uhapšeni službenici su ih prodavali i isključivo za novac i cena se kretala i do 20.000 evra.

Ministar je rekao da su pasoši s lažnim identitom izdavani pre 2017. godine. Izdato je ukupno 215 pasoša s lažnim identitetom, od kojih 214 stranim državljanima, a jedan makedonskom državljaninu.

Spasovski je optužio najveću opozicionu partiju VMRO DPMNE da je objavljivanjem informacija o istrazi pokušala da ugrozi policijski akciju i pozvao tužilaštvo da se oglasi tim povodom.

"Pri realizaciji ove akcije suočili smo se s pokušajem sabotaže koji nije uspeo. Direktno su od VMRO-DPMNE i njenog predsednika Hristijana Mickoskog plasirani podaci o istrazi, čime je moglo diretno da bude ugroženo ono što su uradili naši policajci, ali i strateški partneri i Interpol", rekao je Spasovski.

VMRO-DPMNE je 5. aprila objavila podatke o izdavanju makedonskih pasoša sa lažnim identitetom i kao primer predočila pasoše koji su, kako je navela ta stranka, izdati vođi crnogorskog "Škaljarskog klana" Jovanu Vukotiću pod imenom "Georgi Andonov" i jednom od vođa turske mafije Sedatu Pekeru pod imenom "Dževadin Ademovski".

Ta partija je otužila premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i ministra Spasovskog da su "omogućili da balkanski nakrko bosovi dobiju makedonske pasoše i dokumente".

Spasovski je kao "laž" odbacio i tvrdnje da je akcija pokrenuta u vreme dok je ministar unutrašnjih poslova, na predlog VMRO u tehničkoj vladi u prvoj polovini 2020. godine, bio Nake Čulev, a da nakon toga policija nije ništa preduzimala.

"To je potpuna neistina, direktno povezana sa pokušajem sabotiranja akcije policije. Ova velika akcija započeta je 2019. godine", rekao je Spasovski.

Na izjave Spasovskog, Čulev je na društvenim mrežama odgovorio da je u vreme kada je preuzeo dužnost, u januaru 2020. godine, istraga bila "gotovo hibernirana" i da su on i njegove kolege "uprkos svim opstrukcijama u periodu tehničke vlade, dali maksimum za njeno ponovno aktiviranje".

Istraga je, prema njegovim rečima, dok je bio ministar bila gotovo završena, ali "zbog profesionalnosti i nespremnosti da ona bude stavljena u kontekst parlamentarnih izbora, nije završena niti obelodanjena".

"Oliver Spasovski zna razlog zašto je nedopustivo dugo čekao dok su se makedonski pasoši neprekidno izdavali, a odgovornost je isključivo njegova" saopštio je Čulev, optužujući Spasovskog da njegovi "ozbiljni propusti u radu utiču na međunarodni ugled i integritet zemlje, a što se ogleda u brzom propadanju Makedonije na listi država kada je reč o korupciji".

On je ministra i rukovodstvo MUP-a optužio da su "svojim nestručnim, neprofesionalnim i iznenađujuće nezainteresovanim ponašanjem" omogućili da "jedna članica NATO i kandidat za članstvo u EU godinama bude ozbiljna logistička osnova za najozloglašenije transnacionalne kartele sa aktivnostima na svim kontinentima".

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Pixabay