Hrvatski ministar spoljnih poslova izjavio je u Sarajevu da to što je u Brisel poslao "non pejper" o stanju u BiH ne znači mešanje u unutrašnje stvari te zemlje.

"To nije mešanje u unutrašnja pitanja BiH. Mi u EU raspravljamo o jednoj zemlji koja želi biti članica EU. Hrvatskoj, kao članici EU, u interesu je dati priliku zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Grlić Radman 14. aprila posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Prema njegovim rečima, slanje "non pejpera" u Brisel je afirmativno i sadrži poglavlja koja idu u korist perspektivi Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je ovaj papir naišao na pozitivnu reakciju svih zemalja Evropske unije.

Političari u Bosni i Hercegovini su, međutim, zamerili hrvatskom šefu diplomatije na pokretanju inicijativa u vezi sa BiH pre nego što se se konsultovao sa Sarajevom.

Grlić Radman je ocenio da se ne radi o pokušaju mešanja u unutrašnja pitanja BiH, što potvrđuje i njegova  poseta Sarajevu.

"Na papiru je rađeno četiri meseca, u njemu se zalažemo za jačanje BiH i za njeno punopravno članstvo", rekao je Grlić Radman.

Zvanična rasprava u EU o tom "non pejperu" i Bosni i Hercegovini je zakazana za 19. april.

Međutim, kako je na osnovu informacija iz evropskih izvora u Briselu javio RTS u večernjim satima 14. aprila,  šefovi diplomatija EU će raspravu o Zapadnom Balkanu održati 10. maja, umesto 19. aprila, u nadi da će tada biti moguće fizičko prisustvo sastanku Saveta ministara.

"Činjenica da sam došao pre rasprave govori o tome da sam se hteo prvo konsultovati sa Sarajevom. Došao sam ranije da ovo prezentujem Biseri Turković", naglasio je Grlić Radman.

Njegov dokument su podržali Bugarska, Kipar, Grčka, Mađarska i Slovenija.

Ministarka spoljnih poslova BiH izjavila je da je sa hrvatskim šefom diplomatije razgovarala o odnosima dve zemlje, kao i o aktuelnom stanju u BiH.

Komentarišući "non pejper", koji je Radman uputio u Brisel, ona je ocenila da su "možda percepcije ponekada bile zamagljene, a vizije drugačije, ali da smatra da je jako važno to što aktivnosti Hrvatske idu u pravcu bržeg priključivanja BiH Evropskoj uniji".

Istakla je da je sa Radmanom razgovarala o političkim odnosima dve zemlje, pismu koje je državni sekretar SAD Entoni Blinken prosledio BiH, odnosno principima iz pisma koji govore o reformi Ustava BiH.

Razgovarali su i o rešavanju pitanja iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i promenama Izbornog zakona BiH.

"Ovo je godina usvajanja izmena Izbornog zakona, godina malih promjena koje će biti potrebne da se konačno reši slučaj Sejdić-Finci", kazala je Turković.

Na sastanku je bilo reči i o sporazumu o državnoj granici, pitanju izlaska BiH na otvoreno more, kao i o ugroženoj imovini u obe države.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap