Evropska komisija i Austrija saopštile su 20. aprila da su zaključeni sporazumi o isporuci vakcina protiv kovida-19 Zapadnom Balkanu. Navodi se da je 651.000 doza vakcine Biontek/Fajzer finansirala Evropska komisija a biće podeljene uz pomoć Austrije.

Prva isporuka svim partnerima EU u regionu će stići u maju a isporuke će se, u redovnim tranšama, nastaviti do avgusta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je značaj ubrzavanja vakcinacije širom sveta i zadovoljstvo što su obezbeđene doze koje će pomoći da se na Zapadnom Balkanu vakcinišu medicinski radnici i druge osetljive grupe.

"EU stoji uz naše partnere u regionu koji od nas traže podršku. Želim da zahvalim Austriji što će olakšati transfer i tako pokazati svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom", rekla je Fon der Lajen.Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji podsetio je da EU pruža podršku regionu od početka pandemije, kako isporukom medicinske opreme, tako i jačanjem otpornosti na izazove.

"Stalo nam je do Zapadnog Balkana čija je budućnost u EU", rekao je Varheji.Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je podrška Zapadnom Balkanu da dobije vakcine "akt evropske solidarnosti i investicija u zdravlje i bezbednost u celom regionu".

Kako je istakao, "niko nije siguran dok svi nismo sigurni".

Vakcine su finansirane iz paketa od 70 miliona evra koji je Komisija odobrila u decembru kao pomoć za pokrivanje troškova za vakcine.

Komisija je saopštila da će se vakcine isporučivati po zemljama regiona na osnovu epidemioloških potreba a prioritet će biti imunizacija medicinskih radnika i drugih osetljivih grupa.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EK