Profesor na Centralnoevropskom univerzitetu Marko Prelec smatra da je non-pejper koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, neka "vrsta Roršahove mrlje na kojoj onaj koji je gleda vidi ono što želi".

"Reakcije možda više govore o onima koji reaguju nego o samom navodnom non-pejperu", rekao je taj analitičar izražavajući sumnju u poreklo non-pejpera, preneo je 22. aprila EURACTIV.

Prema njegovom mišljenju, "pomoglo bi kada bi EU zauzela čvršći stav prema tom papiru".

Vodeće evropske institucije, Evropski savet, Evropska komisija i Služba za spoljne poslove EU nisu želele da komentarišu ili potvrde postojanje non-pejpera koji se pojavio prošle nedelje.

"Širokogrudo tumačenje je da Brisel i neke članice nisu sigurne da li je pametno jednostavno pokušati poreći verodostojnost (non-pejpera) tako što ga neće komentarisati ili izaći i osuditi ga. Mislim da je u ovom trenutku verovatno najbolje da se to osudi", rekao je Prelec.

Prelec, nekadašnji predstavnik Međunarodne krizne grupe za Balkan, rekao je da non-pejper treba gledati u kontekstu splašnjavanja procesa proširenja koji je izgubio zamah nakon što je Hrvatska ušla u EU 2013.

"Ljudi govore o proširenju koje je u osnovi gotovo, o onom pogledu koji je pre nekoliko godina bio apsolutna jeres... Bila je to nezamisliva stvar, koja je sada zamisliva, a za neke i verovatna", rekao je Prelec.

Enđeluše Morina (Engjellushe) iz istraživačkog centra Evropski savet za spoljne poslove rekla je za EURACTIV da veću dugo reputacija EU u regionu nije bila toliko slaba kao sada.

Ona je rekla da je non-pejper "signal za EU da treba da nađe osnove za ujednačavanje stava prema Zapadnom Balkanu jer neke članice EU imaju različita mišljenja, različite ideje".

Kada je reč o proširenju, predsedavanje EU Portugalije želi da se odluke donesu do juna, rekla je ranije ove nedelje ministarka za evropske poslove te zemlje Ana Paula Zakarijas.

Cilj bi bio, kako je rekla portugalska ministarka, da se primeni nova metodologija proširenja na Srbiju i Crnu Goru i usvoje opšti stavovi za pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, čak i da se održe prve međuvladine konferencije sa tim zemljama.  

Briselski izvori navode da je Zakarijas rekla da portugalsko predsedavanje namerava da uključi proširenje EU na agendu Saveta za opšte poslove 22. juna.

Jedan iskusni diplomata u Briselu rekao je za EURACTIV da je neka akcija neophodna jer "kad god EU nije dovoljno prisutna i vidljiva, regionalna dinamika se brzo menja, oblikuju se opasni narativi i uskaču treći akteri".

On je rekao da se više nego ikad radi zajedno sa SAD na starteškom cilju da se Zapadni Balkanu "čvrsto usidri" u EU.

"Nema plana B(e), niti treba da ga bude. Njihova budućnost je u EU", istakao je briselski diplomata.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com