Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson je u autorskom tekstu oštro kritikovao lidere u BiH zbog destabilizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivanja na mirni razlaz, vraćanja na retrogradni izvorni Dejton, ali i zbog poziva na ukidanje entiteta.

Nelson je u tekstu podsetio na poruke iz pisma američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pozvao na manje, ali značajne reforme Ustava i promenu Izbornog zakona ove godine.

"Umesto da se bave otvaranjem novih radnih mesta i privrednim rastom, iskorenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbeći vlastitu odgovornost", ocenio je on.

Američki ambasador u BiH je naglasio da to čine tako "da podstiču strah i podelu, koji podsećaju na devedesete, vreme u koje se niko ne želi vratiti".

"Pozivaju na otcepljenje, žele se vratiti na retrogradni 'izvorni Dejton' i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta", upozorio je Nelson.

Dodao je da takvi postupci služe interesima lidera, koji "zadržavaju netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov uticaj na štetu običnih građana i njihovih života".

Američki ambasador je istakao i da su "na stolu sankcije zbog destabilizacije Dejtona i korupcije", dodavši da strože sankcije mogu uvesti i građani na izborima.

"Mi danas podržavamo napore BiH da ostvari prosperitetnu budućnost u evroatlantskoj zajednici", napisao je Nelson, ističući da su SAD prijatelj BiH i da daju čvrstu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

On je naveo da SAD, zajedno sa svojim partnerima iz Velike Britanije i EU, podržavaju nastojanja građana BiH da mogu živeti i odgajati decu u okruženju u kome postoji uzajamno poštovanje, kao i da mogu birati lidere, koji se brinu o njihovim potrebama, a "ne pune sopstvene džepove i građane lišavaju svake nade".

"Svaka konvertibilna marka koja završi u džepu političara je KM koja nije potrošena na obrazovanje dece, poboljšanje infrastrukture ili plate građana BiH. Ovo je postalo još jasnije tokom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svetu umire, dok političari odbijaju sarađivati", naveo je Nelson.

On je upozorio da "jednostavne i važne stvari mogu odneti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112".

"Još jedna smislena reforma, koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokratija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina", naveo je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista, kao i viši stepen sigurnosti bankovnog sektora.

"Budućnost svih građana je jedinstvena BiH, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju evropskoj zajednici", naglasio je Nelson.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com