Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je, povodom sugestije da bi zbog bugarske blokade Severne Makedonije trebalo otvoriti pristupne pregovore samo sa Albanijom, da u Uniji nikada nije postojala namera da se pristupni procesi dve zemlje razdvoje. I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da se sa sagovornicima u Briselu saglasio da ne bi trebalo razdvajati evropski put Skoplja i Tirane.

Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je da bi EU, ako želi da napreduje u procesu proširenja, trebalo da razmotri mogućnost da zbog bugarskog veta na početak pregovora sa Severnom Makedonijom, otvori pristupne pregovore samo sa Albanijom.

Varheji je za budimpeštanski, provladin dnevnik Mađar nemzet rekao da cilj EU ostaje isti, da otvori pregovore sa Skopljem i Tiranom.

"Ali ako ponovo budemo imali teškoća sa Severnom Makedonijom, a to znači ako ne budemo uspeli da Bugarsku i Severnu Makedoniju uverimo u sporazumno rešenje, onda se postavlja pitanje da li možemo da nastavimo samo sa Albanijom, i to pitanje moramo razmotriti", rekao je Varheji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je 10. maja posle sastanka evropskih ministara spoljnih poslova, da je u razgovoru postignuta visoka saglasno da Zapadni Balkan mora da ubrza pro-evropske reforme.

"Potrebno je i da ubrzamo proces pristupanja Albanije i Severne Makedonije. I uzgred, nikada nije postojala bilo kakava namera da se te dve zemlje razdvoje u pristupnom procesu", rekao je Borel.

Zapadni Balkan je 11. maja i na dnevnom redu Saveta za opšte poslove EU.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev takođe je u Briselu rekao da bi razdvajanje pristupnih procesa Skoplja i Tirane bilo teško izvodljivo za EU.

Vlada Severne Makedonije saopštila je 11. maja da su se Zaev i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans u Briselu "saglasili da taj proces ne treba odvajati od Albanije, i da je Severna Makedonija ispunila sve uslove za početak pregovora, što je potvrđeno i u izveštajima Evropske komisije".

Od evropskih zvaničnika, među prvima je reagovao šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg, koji je takođe ocenio da je "potpuno preuranjeno, da ne kažemo apsurdno, da se upravo 'uzoran učenik' Severna Makedonija gura u stranu".

Uz ocenu da je "prerano za takvu raspravu", Šalenberg je naglasio da "u procesu proširenja važi princip da se svaka država ocenjuje prema individualnom napretku".

"Ne može se naravno nikada isključiti takav korak. Ali upravo je Severna Makedonija promenila ime, sprovela obimne reforme i mislim da moramo biti jako obazrivi kakve signale šaljemo", rekao je Šalenberg, koji je član vladajuće Austrijske narodne partije (OVP).

Austrijski evroposlanik Andreas Šider, član mešovite delegacije EP i Severne Makedonije, ocenio je da EU "snosi odgovornost za novi grubi faul i da se komesar za proširenje Varheji poneo veoma nespretno", a poslanik austrijskih Zelenih u EP Kristof Valc poručio je da države EU i Eropska komisija sada "treba da izvrše pritisak kako bi Bugarska odustala od blokade, umesto što na sto stavljaju navodna rešenja".

Bugarska je u novembru 2020. stavila veto na otvaranje pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijiom, a samim tim i na početak pregovora sa Albanijom, pošto je u Briselu odlučeno da proces evropskih integracija dve zemlje teče paralelno.

Portugal je kao  predsedavajući EU prvobitno planirao da u junu istovremeno otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali je gotovo  izvesno da se to neće ostvariti, između ostalog i zbog vanrednih izbora u Bugarskoj, zakazanih za 11. jul.

I austrijski dnevnik Standard piše da je izjava Olivera Varheja izazvala "buru negodovanja u krugovima  EU i među poznavaocima Jugoistočnog Balkana, i to upravo zato što je evropski put dve zemlje već godinama povezan, a Severna Makedonija uz to važi za "uzornog učenika" kad je reč o reformama i demokratizaciji na Balkanu".

List prenosi izjavu "visokog službenika Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman" da EU nije promenila mišljenje i da se ne priprema razdvajanje pristupnog procesa Skoplja i Tirane.

Zvaničnik je, kometarišući za Standard izjavu Varheja, rekao: "Nije nam jasno šta ga je spopalo, i uvek smo govorili i uvek ćemo govoriti, Severna Makedonija je ispunila sve kriterijume".

Službenik EK je dodao i "da je nerazumljivo zašto se špekuliše o razdvajanju evropskog puta dve zemlje, pošto se odluka o tome donosi u Evropskom savetu, a tamo nema nikakvih ambicija za nekakvo razdvajanje".

Naprotiv. Države poput Danske, Holandije, ali i Nemačka, u kojoj je u toku preizborna kampanja, nikada ne bi pristale da počnu pregovori samo sa Albanijom, rekao je taj zvaničnik, naglašavajući: "Ne pripremamo nikakvo cepanje i nije potreban novi izveštaj Komisije".

Standard, pozivajući se na evropske diplomatske krugove, špekuliše da bi "stav Varheja prema Severnoj Makedoniji, mogao da ima veze i sa tim što mađarski premijer Viktor Orban nastoji da podrži nacionalnu, konzervativnu opoziciju u Severnoj Makedoniji", a i da je Varheji pokazao "izvesne siimpatije za nacionalističke stavove bugarske vlade".

"Kao komesar za proširenje ne možete sebi dozvoliti da se rukovodite ličnim simpatijama", rekao je sagovornik austrijskog lista iz Evropske komisije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija