Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 17. maja u Istočnom Sarajevu da je Srbija u Republiku Srpsku od 2014. godine do danas putem raznih projekata i donacija uložila više od milijardu evra.

"Kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk bijela, deonica puta Bijeljina-Rača i kroz aerodrom Trebinje do prvog kvartala 2022. godine biće uloženo 484 miliona evra", kazala je Brnabić posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu.

Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, između 10 do 12 miliona evra investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona evra.

Premijerka Srbije najavila je da će Srbija u narednim godinama investirati u HE "Foča" i "Paunci", u okviru hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", što znači ulaganje od 787 miliona evra u naredih nekoliko godina.

"Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu… i ostalim projektima i donacijama, koje su iznosile 82 miliona evra, Srbija je od 2014. godine do sada uložila oko milijardu evra", naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, od 2014. godine, od kada je u Srbiji na vlasti SNS vodi se potpuna drugačija politika prema RS.

Premijerka Srbije je čestitala izlazak RS na Londonsku berzu i na odličnim rezultatima ekonomskog rasta.

"Oporavak koji je RS doživela u prvom kvartalu ove godine jedan je od rezultata naše saradnje, naših investicija i pomoći", istakla je Brnabić.

Dogovoreni infrastrukturni projekti u vrednosti od 820 miliona evra

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su na sednici vlada RS i Srbije 17. maja dogovoreni infrastrukturni projekti u vrednosti od 1,6 milijardi KM (oko 820 miliona evra).

Višković, koji je sa premijerkom Srbije položio kamen temeljac za HES Gornja Drina, kazao da se radi o gradnji tri hidroelektrane i investicije preko 1,1 milijardu KM.

"Razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u izgradnju puta do Sremske Rače do Bijeljine i Srbija će to pomoći sa 100 miliona evra. Aerodrom Trebinje je takođe investicija veća od 100 miliona evra i značajna je, jer kompletnu Hercegovinu treba približiti i Banjaluci i Beogradu, kako bi ta regija imala brži razvoj", rekao je Višković.

Premijer RS rekao je da je značajno i to što će zajedno graditi kompleks Donja Gradina, gde je u Drugom svestkom ratu bio jedan od najvećih ustaških koncentracionih logora.

Planirano je i da Srbija i RS imaju identične nastavne planove i programe i udžbenike iz nacionalne grupe predmeta.

"Cilj je da naš obrazovni sistem u Srbiji i RS približimo što je moguće više. Očekujemo konačno, da se i most Bratoljub u Bratuncu stavi u funkciju", kazao je Višković.

Planirana je i zajednička izgradnja IT kampova, pametnih gradova do projekata iz zdravstvene zaštite.

Sporno investiranje Srbije u HE Buk bijela?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija u projektu izgradnje hidroelektrane (HE) "Buk bijela" na Drini nastupa kao direktni strani investitor, koji ulaže u Bosnu i Hercegovinu, u ovom slučaju u Republiku Srpsku.

"Uradili smo analizu svih pravila, zakona, Ustava, svih relevantnih dokumenata, kako bi obezbedili da je naša investicija pravno zaštićena, kao i bilo koji drugi strani investitor", istakla je Brnabićka na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Premijerka Srbije je tako odgovorila na novinarsko pitanje zašto Vlada Srbije o izgradnji HE "Buk Bijela" nije razgovarala sa Savetom ministara BiH, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH da "reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država" i da je 24 poslanika iz Federacije BiH pokrenulo apelaciju pred Ustavim sudom BiH da se ospori ovaj projekat.

Brnabić je dalje rekla da je u poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato 280 različitih koncesija, koje su izdavali ili entiteti ili kantoni, a nikada institucije na državnom nivou, te da nikada nije postojao nijedan problem.

"Ukoliko bi se ispostavilo da je naša investicija problematičma, to bi značilo da je i svih ovih ranijih 280 investicija takođe problematično", naglasila je premijerka Srbije.

Ona je navela da je za taj projekat bilo zainteresovano mnogo investitora iz sveta i da joj je drago što Srbija u taj projekat ulazi kao većinski investitor.

"EPS Srbije ulazi u taj projekat kao većinski vlasnik od 51 posto i radi se o projektu važnom za našu energetsku sigurnost i stabilnost, kako Srbije, tako i RS i Federacije BH, kao i generalno za regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost", kazala je Brnabić.

Ona je komentarisala i proteste nevladinog sektora iz Srbije, BiH i Crne Gore zbog izgradnje HE "Buk Bijela" na Drini, koji smatraju da će gradnjom te, kao i HE "Foča" i "Paunci" biti naneta ekološka šteta.

"Električna energija iz zelenih, obnovljivih izvora imaju neki uticaj na životnu sredinu, ali ova HE ima dozvolu i izrađenu studiju procene uticaja na životnu sredinu", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ako se želi pratiti "zelena agenda" EU, to znači da se postepeno iz sistema treba da isključuju termoelektrane, a da su HE srednje veličine dobar način za realizaciju te agende.

"Mi struju moramo odnekud dobivati i ja verujem u isplativost ovog projekta, ali i da će on pomoći svima nama u regionu da podignemo svest o životnoj sredini, kvalitetu vazduha", istakla je ona.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević