Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Brdu kraj Kranja, u Sloveniji, da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u UN.

"Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja i nemenjanja granica priznatih od UN. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN ", rekao je Vučić 17. maja nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Na samitu Procesa Brdo-Brioni učestvovali su predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, a na sastanku je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

"Pominje se kako bi trebalo da se brišu granice unutar regiona kako bismo imali slobodniji protok ljudi, robe, kapitala i usluga i to je dobro. Mnogo toga dobrog ima u zaključcima. Da li smo mogli oko svega da se dogovorimo - naravno da nismo", rekao je Vučić dodao da je zadovoljan što su svi osim Prištine uspeli da se dogovore.

"Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju", rekao je predsednik Srbije novinarima.

Vučić je rekao da Srbija sada ne bi bila deo EU ni da je ispunila sve uslove, jer je "realna situacija u Evropi takva da postoji zamor od proširenja, realna situacija i u našem regionu je da nije mali zamor od priče o svemu tome".

"Ali naš je posao da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve nas na Zapadnom Balkanu", istakao je Vučić i dodao da je prijem tih zemalja u EU neizvestan, ali da je "posao Srbije da raste što brže".

Dijalog s Prištinom bi, rekao je, trebalo da se nastavi, ali za to mora da postoji volja jer "ako dođete i kažete: 'Mora da bude kako ja kažem i nikako drugačije!', onda to obično bude nikako", rekao je predsednik.

Vučić je posle samita u Sloveniji otputovao za Brisel gde će se tokom popodneva 17. maja sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Iako je ranije najavljeno, predsednik Srbije neće biti radnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana 18. maja organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borel, a za stolom će ga zameniti premijerka Ana Brnabić.

To je potvrđeno  za N1 u Službi za spoljne poslove EU u Briselu i u kabinetu predsednice srpske vlade.

Iz kabineta predsednika Srbije ranije je saopšteno da će Vučić 18. i 19. maja boraviti u zvaničnoj poseti Češkoj.

Dolazak na radnu večeru potvrdili su premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodiki crnogorski predsednik Milo Djukanović.

Prema ranijim najavama, na radnoj večeri biće reči o celokupnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu evrointegracija država regiona.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da Borel očekuje da mu  vođe sa Zapadnog Balkana u Briselu mu iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja u regionu.

"Razlog i cilj sutrašnjeg susreta je da se zaista čuje od vođa sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari", rekao je Borelov predstavnik za medije.

Stano je rekao da Borel želi da se "obnovi mnogo redovnije angažovanje oko znatno širih pitanja od samog proširivanja, o čemu mi imamo mnogo češće kontakte na mnogim nivo  EU i partnera sa Zapadnog Balkana".

Izvor: Beta

Foto: Beta