Predsedavajući parlamentarnog odbora Evropkog parlamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik ocenio je da je Crna Gora na raskrsnici i iskazao zabrinutost zbog kursa kojim se kreće Crna Gora. Evroposlanici su usvojili izveštaj o Crnoj Gori u kojem su pozvali novu vladu da ubrza reforme, ali i upozorili na "ranjivost" zbog rasta javnog duga, posebno prema Kini.

"Kao lider u pregovaračkom procesu pristupanja EU, zemlja stoji u mestu već mesecima, a neki potezi nove parlamentarne većine otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orijentaciji Crne Gore. Svi moramo obratiti pažnju na Crnu Goru danas. Ako se ova mala zemlja na Jadranu okrene Istoku, to bi moglo imati dalekosežne posledice na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", upozorio je Bilčik.

Bilčik je potom iskazao zabrinutost zbog donošenja Zakona o tužilastvu koji, kako je objasnio, ostavlja prostor za politizaciju pravnog sistema.

"Crna Gora je trebalo da ispoštuje kompletne preporuke Venecijanske Komisije. EU put ne podrazumeva selektivno primenjivanje mera i uzimanje što se kome dopada sa menija, to je u stvari puna posvećenost i građenje poverenja sa EU partnerima", upozorio je Bilčik.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je 19. maja da neće potpisati Izmene zakona o državnom tužilaštvu koje je Skupština usvojila prošle nedelje i da će ih vratiti na ponovno odlučivanje.

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore su prošle nedelje izglasali izmene Zakona o državnom tužilaštvu čime se omogućava smenjivanje čelnika Tužilaštva.

Đukanović je rekao da je tim zakonima ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore i da se time "ruše temeljni demokratski principi i partnerstvo sa EU".

"Venecijanska komisija je u dva navrata jasno saopštila primedbe na intenciju koju su nudila dva tužilačka zakona. I poslednje mišljenje Venecijanske komisije jeste da je neprihvatljivo da se tužilac bira izvan tužilačke organizacije. Sve to je brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije jer oni ne veruju da ima bilo koga ko je spreman da preuzme partijski bič koji oni pokušavaju da im uguraju u svoje ruke", rekao je Đukanović na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj na Cetinju.

"Drama" oko kineskog kredita

Evropski parlament usvojio je 19. maja uveče, u formi Rezolucije, izveštaj o Crnoj Gori izvestioca Tonina Picule u kojem su pozdravili izričitu posvećenost nove vlade da nastavi da teži integraciji u EU i pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

"Naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, poslanici podstiču novu vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU. Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog svih političkih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU", navodi se u saopštenju EP.

Izvestilac EP za Crnu Goru, hrvatski poslanik Tonino Picula, izjavio je na sednici EP da je u Crnoj Gori na poslednjim izborima došlo prvi put za poslednjih 30 godina do demokratske promene vlasti, a veliki izlazak na te izbore je "sam po sebi predstavljao jasnu političku poruku građana Crne Gore".

Picula je pozdravio mirni prelazak vlasti, ali je primetio da se "mirna tranzicija, nažalost, nije učvrstila u konstruktivan dijalog i saradnju" i rekao da je neprihvatljivo saopštenje glavne opozicione stranke da neće učestvovati u radu parlamenta i usvajanju novog izbornog zakona.

U saopštenju EP se ukazuje i da je Crna Gora sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini.

S tim u vezi EP smatra da bi Evropska komisija, sa međunarodnim finansijskim institucijama, trebalo da nađe razumno rešenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

"Pored toga, oni koji su politički odgovorni za vrlo kontroverzni kineski zajam za auto-put Bar-Boljare moraju da odgovaraju", poručili su poslanici u Evropskom parlamentu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u Evropskom parlamentu da je EU najveći investitor i trgovinski partner Crne Gore i da zajedno s međunarodnim finansijskim institucijama radi na tome da Crna Gora u potpunosti iskoristi mogućnosti plana EU za ekonomski oporavak i investicije i zajamči zdrave investicije za rast i oporavak.

Crna Gora, dodao je, ujedno mora ispuniti ozbiljna obećanja za sprovođenje reformi da bi pospešila svoju konkurentnost i upravljanje javnim finansijama, a posebno reforme vezane za vladavinu prava.

Đukanović je na konferenciji na Cetinju rekao da da Crna Gora može bez problema da servisira kredit potpisan sa kineskom Eksim bankom od 809 miliona evra za izgradnju prioritetne deonice auto-puta i dodao da se oko toga pravi nepotrebna drama.

"Nije reč o opasnosti koja se nadvila nad Crnom Gorom, niti neodrživosti javnih finansija. To govore ljudi koji imaju lošu nameru, a ostavljaju nam razlog da sumnjamo da li žele dobro Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Kazao je da je bio iznenađen što je potpredsednik Vlade Dritan Abazović od Evropskog parlamenta tražio da pomogne Crnoj Gori u otplati duga.

"Mislim da je reč o pripremi nekog potencijalnog aranžmana preuzimanja kineskog kredita od nekih drugih zemalja. Mislim da se zbog toga napravila ona dramaturgija u EP", rekao je Đukanović.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: EP