Bugarska neće promeniti stav prema Severnoj Makedoniji, ali je otvorena za dijalog sa Skopljem, izjavio je 21. maja u Sofiji ministar spoljnih poslova u bugarskoj tehničkoj vladi Svetlan Stoev posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Augustom Santošem Silvom i komesarom EU za proširenje Oliverom Varhejiem.

Silva i Varheji su doputovali u Sofiju sa predlogom za rešenje spora Bugarske i Severne Makedonije, a popodne će otići i u Skoplje, gde će razgovarati s predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zaevim.

Kako pišu bugarski mediji, predlog za deblokiranje bugarskog veta za početak pregovra EU sa Severnom Makedonijom koji su predstavili u Sofiji neprihvatljiv je bugarskim vlastima, jer se radi o dokumentu koji je u mnogim idejama u suštini sličan predlogu koje je krajem prošle godine iznelo nemačko predsedništvo, a koji je tada odbijen.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes (bgnes.bg), Stoev je rekao da će Bugarska nastaviti da bude dosledna u podršci evropskim integracijama Zapadnog Balkana, poštujući istovremeno kriterijume za pojedinačna dostignuća svake zemlje ili vrednosti zajednice ka dobrosusedstvu.

"Otvoreni smo za odgovoran, otvoren i punopravan dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom. Očekujemo od naših najbližih suseda u regionu da rade u duhu iskrenosti i konstruktivnosti. Želim da naglasim u vezi sa ovom temom pun kontinuitet i da se ne može očekivati promena u nacionalnom položaju Bugarske prema S. Makedoniji", rekao je Stoev.

Tehnički ministar spoljnih poslova Bugarske je izrazio spremnost da se sretne sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem da bi razgovarali o inicijativama koje bi vlada mogla preduzeti.

"Za nas je od ključne važnosti održavanje dobrosusedskih odnosa i dobijanje garancija za sprovođenje Sporazuma (o dobrosusedstvu) iz 2017", rekao je Stoev, dodajući da Bugarska i dalje ulaže napore da vrati poverenje u odnose sa Severnom Makedonijom.

"Cilj nam je da preduzmeno konkretne korake za obnavljanje dijaloga sa Skopljem, uključujući i na najvišem nivou, što će pružiti osnov budućoj redovnoj vladi da vrati naše odnose na nivo koji bi trebalo blisko da poveže dve države", rekao je Stoev.

Šef bugarske diplomatije je dodao da se nada da će "napori Bugarske i dobronameran pristup konačno biti ocenjeni od suseda i da će zajedno raditi na pronalaženju održivog i trajnog rešenja za otvorena pitanja.

Portugalski ministar spoljnih poslova Silva je rekao da je proces proširenja jedan od ciljeva predsedavanja Porugalije Unijom i dodao da se Lisabon oslanjao na podršku Evropske komisije sa kojom blisko sarađuje.

Kako navodi Bgnes, on je istakao dva procesa proširenja, pokretanje međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom i odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Bilo je veoma važno da za oba procesa čujemo bugarske predloge, injicijative i zabrinutosti. Pravimo to odgovarajućim diplomatskim kanalima i već je mnogo urađeno. Zbog toga je sad trenutak za diskretne političke konsultacije sa Bugarskom i one će biti od velikog značaja za tekući proces i veoma važne za portugalsko predsedništvo", rekao je Silva.

Evropski komesar Varheji je saopštio da je važno saslušati važne članice EU, kao što je Bugarska, kada je u pitanju proširenje EU.

"Bugarska je vodeća država članica kada je u pitanju kreiranje naše politike prema Zapadnom Balkanu", rekao je Varheji, dodajući da je "uvek vredno" doću u Bugarsku da bi se stekao neki uvid ili pokrenula rasprava, bilo politička ili tehnička.

"Ovo je ključan trenutak... Ovde smo da bismo imali politički dijalog s Bugarskom i da bismo videli kako zajedno možemo da napredujemo", saopštio je evropski komesar.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da ona prizna "bugarske korene" makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

Predsednici Bugarske i Severne Makedonije će sledeće sedmice zajedno otputovati u Rim kako bi odali počast slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju.

Izvor: Beta, EK

Foto: EK