Novoizabrani Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da će osnova njegovog delovanja u BiH biti da radi u saglasnosti sa predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima.

"Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi", istakao je Šmit za banjalučke Nezavisne novine.

Dodao je da se raduje da ga je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH (PIK) na predlog nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka.

"Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije Visokog predstavnika u korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj posao do 1. avgusta", rekao je Šmit.

On je naveo da je "stvar dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostane uzdržan u davanju političkih izjava o BiH".

UO PIK 27. maja je, bez saglasnosti Rusije, imenovao Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH.

Prethodno je ostavku na tu funkciju dao Austrijanac Valentin Incko, koji je dužnost Visokog predstavnika u BiH obavljao poslednjih 12 godina.

Ranija praksa je bila da imenovanje Visokog predstavnika u BiH potvrdi i Savet bezbednosti UN.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće priznati Šmita kao novog Visokog predstavnika, već će on, kako je naveo, biti Visoki predstavnik u Federaciji BiH.

"Ja sam to Šmitu rekao telefonom – šta ti to treba na kraju političke karijere da se blamiraš“, kazao je Dodik na tribini u Beogradu "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH".

On je rekao da je jedino pravo rešenje za status Srba u BiH u budućnosti proglašenje nezavisnosti Republike Srpske i njeno spajanje sa Srbijom.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će nemački diplomata Kristijan Šmit možda imati veću podršku od svog prethodnika Incka i da će moći da "učini više za BiH".

"Možda ćemo dobiti čoveka sa jačim leđima, sa većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade", rekao je Izetbegović.

On tvrdi da BiH "neće dobiti čoveka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamernijeg visokog predstavnika od Valentina Incka".

"Ovako ostaje da naš prijatelj Incko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Šmitom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mesta", rekao je Izetbegović.

Američki Stejt Department čestitao je Šmitu na imenovanju za novog Visokog predstavnika u BiH.

"Zahvaljujemo ambasadoru (Valentinu) Incku i radujemo se nastavku partnerstva u podršci i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je na Tviteru portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

Izvor: Beta

Foto: Beta/European Council/Aron Urb