Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Tunis 1. juna su dobili ukupno 460 miliona evra iz paketa makrofinansijske pomoći EU. Evropska komisija je saopštila da je u ime EU izvršila plaćanja za četiri zemlje iz paketa od ukupno tri milijarde evra.

Taj paket je EU usvojila u maju 2020. kako bi deset zemalja partnera iz procesa proširenja i susedstva dobilo pomoć za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

Tunisu će biti isplaćeno 300 miliona evra, Kosovu 50 miliona, Crnoj Gori 30 miliona a Severnoj Makedoniji 80 miliona.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da su Kosovo, Crna Gora i Severna Makedonija dobile drugu odnosno poslednju tranšu pomoći, koja je ista kao i prva, dok je Tunis dobio prvu tranšu.

Komisija je navela da je Kosovo ispunilo uslove za isplatu, uključujući usvajanje mera za unapređenje održivosti javnih finansija, unapređenje finansijske stabilnosti, jačanje dobre uprave i borbe protiv korupcije, kao i inicijative za povećanje zaposlenosti mladih.

I Cora Gora je ispunila uslove dogovorene sa EU, uključujući usvajanje važnih mera u oblasti upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobre uprave i borbe protiv korupcije, unapređenja poslovne klime i u oblasti socijale zaštite.

Komisija je saopštila da je i Severna Makedonija ispunila uslove za drugu tranšu, uključujuči donenje mera za jačanje fiskalne uprave i transparentnosti, borbu protiv korupcije, unapređenje nadzora u finansijskom sektoru, poboljšanje poslovne klime i rešavanje problema nezaposlenosti mladih.

Tunis je dobio prvu tranšu koja, s obzirom na hitne potrebe, nije uslovljena.

Navodi se i da su sve četiri zemlje nastavile da ispunjavaju preduslove za makrofinansijsku pomoć koji se tiču poštovanja ljudskih prava i efikasnosti demokratskih mehanizama, uključujući višepartijski parlamentarni sistem i vladavinu prava.

Novom isplatom EU je uspešno završila tri od deset programa makrofinansijske pomoći i dala prve tranše ostalim partnerima, osim Bosne i Hercegovine koja će prvu tranšu, zajam od 125 miliona evra, dobiti pošto ratifikuje Memorandum o razumevanju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EC - Audiovisual Service/Ćristophe Licoppe