Parlament Albanije izglasao je opoziv predsednika države Iljira Mete. Odluka, međutim, nije konačna i Meta će nastaviti da obavlja predsedničku funkciju do mišljenja Ustavnog suda koji treba da se izjasni u roku od tri meseca.

Iljiru Meti (52) stavljeno je na teret da je prekršio Ustav učešćem u kampanji za aprilske parlamentarne izbore, iako po zakonu mora da bude neutralan.

Meta, koji od 2017. obavlja predsedničku dužnost koja je u Albaniji uglavnom protokolarne prirode, tokom predizborne kampanje izneo je optužbe na račun premijera Edija Rame.

Predsednik Albanije optužio je premijera za autoritarizam i korupciju, a te optužbe je Rama odbacio.

Posle parlamentarnih izbora je osnovana komisija koja je istraživala ponašanje Mete tokom kampanje.

Komisija je u izveštaju zaključila da je predsednik prekršio 16 članova Ustava pre opštih izbora 25. aprila. U izveštaju je navedeno da se on otvoreno angažovao na parlamentarnim izborima i to u korist opozicije.

Ocenjeno je da predsednik države nije garantovao nacionalno jedinstvo i da mora da bude uklonjen sa te funkcije. Parlamentarnu istragu i smenjivanje Mete zatražilo je svih 49 poslanika vladajuće Socijalističke partije tražilo premijera Rame

Meta je osudio istragu i zahtev da bude smenjen, tvrdeći da su nezakoniti.

Meta, koji je u političkoj karijeri bio i premijer i šef diplomatije, do 2004. godine je bio član Socijalističke partije Albanije a onda je osnovao i do izbora za šefa države prevodio Socijalistički pokret za integraciju.

NJegov mandat na dužnosti predsednika države zvanično traje do 2022.

Za opoziv je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 93 glasa, a za su 9. juna uveče glasala 104 od 121 poslanika.

Kabinet albanskog predsednika odmah je reagovao, ocenjujući da je glasanje "neustavno i smešno". Meta je ranije stavio do znanja da namerava da ostane na funkciji predsednika do poslednjeg dana svog mandata, 24. jula 2022. godine.

"Meta je izdao mandat predsednika države, ponizio je Ustav i srušio instituciju garanta nacionalnog jedinstva. Zbog toga je izgubio pravo da ostane na funkciji (predsednika)", rekao je premijer Rama pre glasanja u parlamentu.

Izvor: Beta

Foto:: www.president.al