Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je Severna Makedonija ostvarila izuzetan napedak, da doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je vreme da započne pristupne pregovore s Evropskom unijom.

"Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore s EU bez odlaganja", rekao je Makron, podsetivši da su sve zemlje EU u martu 2020. podržale otvaranje pregovora sa Skopljem.

"Vreme je da se konkretizuje odluka koju smo doneli. Tu sam i da se pronađe rešenje sa Bugarskom", rekao je Makron 10. juna u Parizu na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom pred početak radne večere.

Makron je rekao da Francuska podržava Severnu Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji i dodao da Zaeva prima i kao saveznika nekoliko dana pred samit NATO-a, preneli su makedonski mediji.

Francuska pridaje veliki značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, rekao je Makron i dodao da Severna Makedonija tome doprinosi svojim modelom koegzistencije i posle dogovora iz Prespe.

Zaev, koji prvi put u Parizu razgovara sa Makronom, istakao je važnost francuske podrške i izrazio zahvalnost Makronu koji, kako je rekao, ima posebno mesto u razvoju makedonsko-francuskog prijateljstva.

"Za nas je mnogo važno to što Francuska podržava proces integracije Severne Makedonije u EU, sa jasno postavljenim standardima i bez gubljenja vremena", rekao je Zaev.

Predstojeći Samit EU, dodao je, predstavlja važnu priliku da se učini korak napred i da se nađe rešenje koje će odblokirati evropski put Skoplja, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

"Dijalog donosi rešenja, a najvažnije prosperitetno rešenje pred nama je rešenje za početak pregovora koje će odobriti sve zemlje članice EU", kazao je Zaev.

Severna Makedonija je spremna za bilateralni dijalog s Bugarskom koji će rezulitirati "razumnim i obostrano prihvatljivim" dogovorom, rekao je Zaev, ponovo istakavši da pitanja makedonskog jezika i idetniteta ne mogu biti tema pregovora.

Otvaranje pristupnih pregovora EU i Skoplja nedavno je podržao i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

On je na virtuelnom sastanku Berlinskog procesa 8. juna rekao da su Severna Makedonija i Albanija pokazale značajan napredak u pogledu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, kao i da su Skoplje i Atina sporazumom iz Prespe pokazale istorijsko liderstvo.

"Zato bi pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom trebalo sada da počnu. Zahvaljujem portugalskom predsedavanju EU koje i dalje radi na tome da ostvari taj zatadatak, ono ima našu punu podršku", rekao je tada Mas.

I nemački državni ministar za Evropu Mihail Rot je tokom posete Skoplju u maju rekao da je krajnje vreme da EU ispuni obećanja i počne pristupne pregovore sa Severnom Makdonijom i Albanijom.

Rot je Zaevu tada preneo da Nemačka u potpunosti podržava predlog portugalskog predsedništva EU za rešavanje spora Skoplja i Sofije.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: vlada.mk