Premijer Severne Makedinije Zoran Zaev razgovarao je u Briselu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom o mogućnosti da Sofija odblokira početak pregovora Skoplja sa EU.

Zaev i Radev su se sastali tokom Samita NATO 14. juna, a "u fokusu razgovora je bila perspektiva za realan iskorak u procesu evropske integracije Severne Makedonije", saopštila je vlada u Skoplju.

Radev je, navodi se, "podvukao principijelnu i kontunuranu podršku budućnosti Republike Severne Makedonije u EU, kao i očekivanju Bugarske za neposredan dijalog kroz koji će biti razrešena otvorena pitanja u međusobnim odnosima".

Kako se navodi u saopštenju, Radev i Zaev su istakli "pozitivan znak u odnosima dveju zemalja, koji su šefovi država Bugarske i Severne Makedonije postigli zajedničkom posetom Rimu i Vatikanu u maju, da bi odali poštovanje svetoj braći (prosvetiteljima) Ćirilu i Metodiju".

Na tom sastanku je istaknuta i zajednička volja za postizanje održivih rezultata i za izgradnju dobrosusedskih odnosa Bugarske i Severne Makedonije za "ispunjavanje očekivanja građana dve zemlje".

Zaev i Radev su, piše dalje, razgovarali i o bilateranom partnerstvu u bezbednosti i odbrani, o mogućnosti proširenja saradnje u oblasti vojne obuke i razmeni kadeta dve zemlje.

Na sastanku je dogovorena poseta premijera Zaeva Sofiji već ove sedmice, navela je Vlada Severne Makedonije.

Sofija je u decembru 2020. godine stavila veto na prihvatanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, ali Skoplje poslednjih sedmica uz podršku portugalskog predsedništva EU i Evropske komisije pokušava da nađe rešenje da na predstojećem Samitu EU bude odobren okvir za te pregovre.

Zaev na Samitu NATO: Ostavljanje vakuuma u našem delu Evrope nije opcija

Premijer Severne Makedonije, koja je ove godine prvi put učestvovala na samitu NATO kao punopravna članica, izjavio je da snažno veruje da je potrebno da sve zemlje Zapadnog Balkana "imaju kristalno jasnu evroatlantsku i EU perspektivu".

"Ostavljanje vakuuma u našem delu Evrope nije opcija. Potrebni su nam predvidljivi, kredibilni i ponovo pojačani procesi integracije u EU i NATO", rekao je Zaev na početku plenarne sesije Severnoatlantskog saveta na Samitu te alijanse.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, on je rekao da je Severna Makedonija posvećena viziji Zapadnog Balkana u 21. veku kao regiona mira, stabilnosti i povećanju regionalne saradnje za ekonomsku dobrobit i prosperitet svih građana.

Premijer Severne Makedonije je istakao da je prvo učešće na Samitu NATO kao punopravne člance istorijski trenutak za njegovu zemlju i da je počastvovan što je tu.

"Ovo je istorijski trenutak za moju zemlju. Ovo je prvi samit NATO za Severnu Makedoniju kao punopravnu članicu. To je isto tako i prvi samit NATO sa 30 članica. Ovo je veliki uspeh za Severnu Makedoniju", rekao je Zaev.

U završnom dokumentu posle samita navodi se da je prijem Severne Makedonija u Alijansu 2020. godine još jedan pokazatelj posvećenosti NATO politici otvorenih vrata.

Proširenje "jača evroatlantsku bezbednosti pomažući širenju i konsolidaciji vladavine prava i demokratstkih institucija i praksi širom Evrope", navodi se u dokumentu.

Izvor: Beta

Foto: NATO