Lideri NATO saopštili su da je za taj savez Zapadni Balkan od strateškog značaja i da podržavaju evroatlantske težnje zemalja regiona. Lideri su u zaključcima posle samita u Briselu naveli da cene partnerstvo sa Srbijom i pozvali na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Cenimo partnerstvo Srbije i NATO. Jačanje odnosa NATO i Srbije bilo od koristi za Alijansu, za Srbiju i za ceo region. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj veri u postizanju trajnog političkog rešenja", naveli su šefovi država i vlada NATO posle samita 14. juna.

Oni su saopštili i da ostaju "posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO na Kosovu, uključujući i kroz međunarodne snage Kfor pod vođstvom NATO, koje doprinose bezbednom i sigurnom okruženju i široj stabinosti na Zapadnom Balkanu, i kroz tekuću izgradnju kapaciteta bezbednosnih organizacija Kosova".

"Bilo kakva promena statusa Kfora vezana je za okolnosti, a ne za vremenske rokove", naglašeno je u dugačkom saopštenju od 79 tačaka, u kojem su tačke 70 i 71 posvećene Zapadnom Balkanu, Srbiji i BiH.

Učesnici samita podvukli su da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO, "što ilustruje i duga istorija saradnje i operacija", i da NATO "ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i pružanju podrške evroatlantskim težnjama zemalja regiona".

"Intenziviraćemo napore u regionu i ojačati naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformskim naporima, promocije regionalnog mira i bezbednosti i suzbijanja zloćudnog uticaja spoljašnjih aktera", navodi se u zaključcima.

Naglašeno je da su za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije od ključnog značaja demokratske vrednosti, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi.

Zapadni saveznici su u zaključcima izrazili i snažnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.

Oni su apelovali na pomirenje u BiH, a političare pozvali da izbegavaju retoriku koja izaziva podele.  

Saveznici su pozvali političke lidere u BiH da konstruktivno sarađuju i da pokažu političku volju tako što će na korist svih u BiH ubrzati njene evro-atlantske ambicije, "i to kroz primenu reformi u oblasti politike, izbora, vladavine prava, ekonomije i odbrane,  uključujući i kroz reformski program sa NATO, ne prejudicirajući konačnu odluku o članstvu".

"Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa BiH i nudimo podršku u sprovođenju svih reformskih napora, uključujući i kroz glavni štab NATO u Sarajevu", piše u sapštenju.

Lideri su ponovili da NATO ostaje privržen politici otvorenih vrata, za koju su ocenili da je bila istorijski uspeh a da je jedan od  dokaza te privrženosti prijem Severne Makedonije u članstvo 2020. godine.

Izvor: EURACTIV.rs, NATO

Foto: NATO