U državama Zapadnog Balkana koje su deo NATO među građanima vlada veoma različito raspoloženje prema članstvu u toj alijansi. I dok Albanci prednjače po pozitivnom stavu, Crna Gora je i dalje pri dnu tabele, sa najvećim brojem skeptika prema članstvu posle Slovačke.

Ipak, istraživanje koje je NATO u aprilu i maju radio u svih 30 zemalja članica, sugeriše da i u Crnoj Gori raste podrška ostanku u tom savezu. Za ostanak u NATO bi se tako opredelilo  67% crnogorskih građana, dok bi 33% glasalo za izlazak zemlje iz tog saveza.

U sličnom istraživanju 2020. godine za ostanak u NATO glasalo je svega 50% Crnogoraca.

Uprkos tom porastu, Crna Gora je i dalje na začelju tabele, i slabija je samo Slovačka, gde podrška članstvu iznosi svega 61%, pokazalo je istraživanje rađeno u susret nedavnom samitu Alijanse.

Prosečna podrška ostanku u NATO u svih 30 zemalja ostala je u odnosu na prošlu godinu stabilna na 86%, za izlazak iz alijanse bi, ne uzimajući u obzir odgovor "ne znam", glasalo 14% građana.

Veoma blizu tog proseka je i Severna Makedonija, gde bi za ostanak u NATO glasalo 83% građana, a za izlazak 17%.

Potpuno identičan stav prema članstvu u NATO, 83% prema 17%, anketa je pokazala i u Grčkoj, Hrvatskoj i Francuskoj.

Najveću popularnost alijansa uživa u Albaniji, koja je sa 95% odgovora u prilog članstvu u NATO prva na tabeli.

Istovremeno, međutim, svega 43% Albanaca i 42% Crnogoraca smatra da bi njihova zemlja, u skladu sa ugovorima NATO, trebalo da brani neku drugu članicu ako bude napadnuta. U Crnoj Gori se 33% građana protivi takvom angažmanu, a u Albaniji 22%.

U Severnoj Makedoniji 51% anketiranih misli da treba stati u odbranu članice koja je napadnuta, a 29% je protiv.

Prosek u svih 30 članica NATO u prilog odbrane napadnute članice iznosi 66%, a protiv je 9%, pri čemu je ta solidarnost najizraženija u Poljskoj, sa 80%, a najmanja u Islandu sa 31%.

Zanimljivo je da u najstarijoj članici NATO i EU sa prostora nekadašnje Jugoslavije, Sloveniji, vlada znatan skepticizam prema članstvu u NATO. Za ostanak u alijansi glasalo bi 71% Slovenaca, a protiv 29%.     

Crna Gora se sa 52% nalazi na  dnu tabele i po oceni koliko su odnosi Severne Amerike i Evrope bitni za suočavanje sa bezbednonim izazovima današnjice, a visokih 23% smatraju da ti odnosi nisu toliko važni.

Crna Gora je, međutim, sa 60% potvrdnih odgovora, uz Albaniju 60%) i Severnu Makedoniju (59%), iznad ukupnog proseka od 45% kada je reč o tvrdnji da saradnja Severne Amerike i evropskih članica NATO čini njihovu zemlju bezbednijom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ocenio da istraživanje pokazuje "snažnu, široku podršku NATO i transatlantskom savezu".

"Čak i u zemljama u kojima imamo najmanju podršku, to je snažna podrška NATO. U Slovačkoj ta podrška jeste najmanja, ali je i dalje 61%", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči samita NATO.

Napominjući da bi voleo da vidi i jaču podršku, on je oceni da ipak postoji snažna i kontinuirana podrška NATO, što je protumačio kao dokaz "da ljudi shvataju da su sigurniji zajedno nego sami".

Istraživanje je u aprilu i maju rađeno u svim članicama NATO na uzroku od 1.000 punoletnih stanovnika, sa izuzetkom Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije gde je anketirano po 500 ljudi.

Izvor: NATO

Foto: NATO