Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je 18. juna u Beču da je potrebno uložiti napor i ponovo pokrenuti proces evropske integracije Zapadnog Balkana jer očito stvari ne idu dobro. Premijerka Srbije izjavila je da su neke članice EU apsolutno protiv proširenja iako se deklarativno zalažu za to.

"Osamnaest godina nakon što je na Samitu EU u Solunu, 2003, jasno poslata poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana samo jedna od tih zemalja postala je članica, dve zemlje pregovaraju o članstvu ali u poslednje dve godine bez napretka, dve se tek nadaju da dobiju status kandidata a Kosovo nema ni viznu liberalizaciju", rekao je Lajčak posle samita Austrija-Zapadni Balkan u Beču.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je ceo region frustriran u odnosu na EU jer postoje članice koje su apsolutno protiv proširenja iako se deklarativno zalažu za to.

"Onda šta god vi uradite, nikad nije dovoljno... Mislim da je to politička igra koja će biti kontraproduktivna jer će se ljudi koje stalno kritikujete u jednom trneutku umoriti", rekla je Brnabić novinarima u Beču.

Govoreći o sastanku Brnabić je rekla da je bilo "izazovno reći ili čuti nešto novo" na trećem sastanku o Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji u poslednjih osam dana.

Ona je rekla da u regionu uvek postoje izazovi i otvrena pitanja opterećena prošlošću i sadašnjošću ali da se mora naći način da se to prevaziđe.

"Moramo naći način da to prevaziđemo i da radimo zajedno jer veliki deo našeg oporavka posle korone zavisi i od regiona koji je posle EU naše najveće i navažnije tržište", dodala je.

Rekla je da se Srbija "trudi da bude konstruktivna i da dolazi na sve sastanke, koliko god to zahtevalo vremena i energije, kao partner koji želi drugačiju budućnost regiona".

Brnabić je zahvalila austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu što je organizovao samit dodajući da su "i on i Austrija uvek bili posevećeni regionalnoj saradnji i stabilnosti".

"Bila sam ponosna pošto je kancelar Kurc rekao sve najlepše stvari o Srbiji", dodala je i rekla da se čini da "Srbija uživa drugačiji ugled u svetu nego što je to bilo pre samo nekoliko godina".

Austrijski kancelar je ponovio podršku evropskom putu čitavog regiona dodajući da će se Austrija zalagati da se napredak koji zemlje postižu na planu sprovođenja reformi uvažava na nivou EU.

Kurc koji je bio domaćin skupa rekao je da je Austrija izdvojila milion doza vakcina protiv kovida-19 koje će dostaviti Zapadnom Balkanu od avgusta, kao i da je dogovoreno da se regulativa EU poput zelenog pasoša odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana.

Kada je reč o suzbijanju nelegalnih migracija Kurc je rekao da je to zajednički problem koji se mora rešavati u saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i ponovio spremnost Austrije da u tome pomogne.

Na samitu su učestvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku.

Kurc je uoči skupa najavio da će na samitu biti naglašeno da Zapadni Balkan može da računa na punu podršku u reformama na putu ka EU i u borbi protiv pandemije korona virusa.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Srbije