(*)Područje Zapadnog Balkana neminovno će nastaviti da zaostaje u razvoju za okruženjem u jugoistočnoj Evropi zato je što je Evropska unija namenila svojim članicama u regionu bitno veću finanijsku podršku, zaključak je novog istraživanja koje je objavio Italijanski institut za međunarodne odnose (IAI) u Rimu.

Tako će Grčka tokom narednih sedam godina imati na raspolaganju približno 5.700 evra po stanovniku iz redovnih fondova EU i novog fonda za oporavak od posledica pandemije korona virusa. EU predviđa za Zapadni Balkan približno 500 evra po stanovniku u istom razdoblju, što je jedanaest puta manje nego za Grčku i deset puta manje nego za Hrvatsku.

Treći deo primene Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA III) Zapadnom Balkanu od ove do 2027. godine treba da bude finansiran sa približno devet milijardi evra bespovratnog kapitala. U istom razdoblju Rumunija može da računa sa maltene 70 milijardi evra bespovratne pomoći i povoljnih kredita, a Bugarska sa nešto manje od 30 milijardi.

Na području Zapadnog Balkan živi oko 18 miliona ljudi, što je više nego u Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj zajedno. Te tri države imaće, međutim, na raspolaganju preko šest puta veću finansijsku podršku Unije.

U studiji se ukazuje da "društveno-ekonomski zid" između Zapadnog Balkana i područja EU u okruženju nastavlja da raste bez izgleda da nestane u sagledivoj budućnosti. Predlaže se Uniji da izjednači finansijsku podršku svim državama u regionu. To bi EU koštalo između dva i jedanaest evra po stanovniku, u zavisnosti od ekonomske snage pojedinih članica.

U studiji se zaključuje da zato što je podrška stanovništva demokratiji po pravilu uslovljena ličnim imovinskim stanjem i opštim ekonomskim napretkom, te da zbog odsustva poboljšanja na Zapadnom Balkanu opstaju uslovi koji pogoduju samovlasti političkih vođa, bezakonju i krađi društvenog bogatstva.

Link do studije: https://www.iai.it/en/pubblicazioni/search-eu-strategic-autonomy-what-role-western-balkans


(*) Finansijska podrška EU zemljama jugoistočne Evrope od 2021. do 2027. godine

Grafikon: Zbirni prikaz koji je priredio Mateo Bonomi na osnovu podataka o budžetu EU i planova za program EU “Naredna generacija” (u tekućim cenama) :https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_ en#figures; i Eurostat: DEMO_PJAN.

Izvor: Beta