Šef poljske diplomatije Zbignjev Rau izjavio je da je samit šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana u Rogalinu na zapadu Poljske bio pun frustracije što proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan ide toliko sporo.

"Sa žaljenjem moram da konstatujem da je susret bio pun frustracije. Frustracije o kojoj su govorile delegacije Zapadnog Balkana ali tu frustraciju osećamo i mi, ministri spoljnih poslova Višegradske grupe. Proces pristupanja EU traje neuobičajeno dugo", kazao je 28. juna na konferenciji za novinare nakon sastanka šef poljske diplomatije Zbignjev Rau.

Domaćin susreta upozorio je da ovako frustrirajuće dugi proces evrointegracije Zapadnog Balkana dovodi do stanja kojeg zemlje V4 počinju da se plaše.

"To je da treće strane kojima nije stalo do brzog ulaska Zapadnog Balkana u EU mogu da realizuju svoju agendu. A ta agenda nema ništa zajedničko sa društvenom harmonijom, političkom stabilnošću koje očekuju ove zemlje kada žele da uđu u EU", kazao je poljski ministar.

Ministri spoljnih poslova Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske izrazili su odlučnu i nedvosmislenu podršku evropskim težnjama zemalja Zapadnog Balkana.

"Zemlje Višegradske grupe nastavljaju angažovanje i podršku partnerima na Zapadnom Balkanu na njihovom putu reformi vezanih za evrointegracije. Brzina pregovora mora da odgovara napretku u pristupnim pripremama, takođe i u oblasti temeljnih principa na kojima je zasnovana EU", stoji u deklaraciji šefova diplomatija V4.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani naglasio je da je evrointegracija, bez obzira na probleme poslednjih godina, i dalje bitna ali da je bitno i to da sama EU treba da želi da nastavi proces integracije Zapadnog Balkana.

"Ako EU ne bude vodila pristupni proces, neko drugi hoće. Smatram da ne sme da postoji alternativa, plan B, punom članstvu Zapadnog Balkana u EU. Zapadni Balkan nikada ne bi trebalo da bude pobeđena periferija Zapada, već mora da ostane živo srce sadašnje i buduće evropske porodice", rekao je Osmani.

Tema razgovora na ministarskom sastanku u okviru poljskog predsedavanja V4, pored problema i izazova u proširenju EU na Balkan, bila je i saradnja u borbi protiv pandemije kovid-19 a takođe i regionalna saradnja, gde Višegradska grupa može da bude dobar primer uspešne regionalne saradnje na raznim nivoima koja je pomogla i ulasku tih zemalja u Uniju 2004. godine.

Višegradska grupa na inicijativu Poljske od 2012. godine organizuje redovne samite i ministarske susrete sa zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP