Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija ubuduće će se zvati Open Balkan, saopšteno je 29. jula na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji - Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na ekonomskom forumu rekao i da se između njega i  Zorana Zaeva i Edija Rame u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje i da je to ključno za dalje povezivanje, zajednički nastup i napredak tri zemlje.

"U poslednje dve godine između nas se razvilo iskreno poverenje u smislu odnosa prema regionu, u smislu odnosa prema Evropi i svetu. A jesmo na evopskom putu, ali nismo ni glupi, ni naivni da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja ukoliko to sami ne budemo činili", rekao je Vučić.

Zato je, kako je istakao, "važno ljudima i u Albaniji i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji da su u stanju da sami donose odluke, da brinemo o sebi, da poboljšavamo život građana, da budemo na everopskom putu, da radimo sa svima, ali da ne čekamo da nas neko negde vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i da radimo u interesu naših građana".

Vučić je rekao da se Rami, Zaevu i njemu, kada su kretali sa regionalnom incijativom o bližem povezivanju to učinilo kao nešto što je dobro, nešto što je pogled u budućnost. "Kao nešto što menja stvari na Balkanu u kojem smo uvek sa nepodnošljivom lakoćom pronalazili nedostatke drugima i sa nepodnošljivom lakoćom nalazili razloge za međusobne svađe", rekao je Vučić.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da su lideri i narodi Albanije, Srbije i Severne Makedonije odlučili da urade sve što je potrebno i da ne čekaju da integrisanje regiona zavisi od EU.

Rama je, nadovezujući se na govor predsednika Vučića o povezivanju i ukidanju ograničenja i granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, istakao da te tri zemlje danas počinju da rade ono što će "sutra raditi u EU".

"Nemamo razloga da ostanemo zatvoreni u našim granicama, okrenuti leđima jedan drugom i danas počinjemo da u regionu radimo ono što ćemo sutra raditi u EU", rekao je albanski premijer.

Rama je istakao da je današnji dan važan i zbog "ogromnog prisustva poslovnih ljudi ne samo iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već i iz Crne Gore, BiH, Slovenije, Grčke i iz više drugih zemalja".

Albanski premijer je inicijativu za regionalno povezivanje nazvao "strateškom za Albaniju" i istakao da "upravo mozaik prisutnih biznismena snažno govori o njenoj vrednosti i koliko je ljudima potrebna" i da zajednički regionalni ekonomski prostor može više da postigne nego što mogu te zemlje odvojeno.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da danas započinje nova era saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Otvarajući ekonomski forum, on je istakao da su u Skoplju prisutni predstavnici više od 300 kompanija iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana, kao i iz regona van Balkana.

Kako je istakao Zaev, "masovan odziv privrednika pozivu da učestvuju na ovom događaju i da budu aktivni faktori još jačeg povezivanja regiona jeste snažna poruka da Balkan počinje da stvara najviši nivo razumevanja da je ekonomsko povezivanje  i stvaranje dinamičnog i vitalnog regionalnog ekonomskog prostora zajednička želja i ambcija".

Ovo je, istakao je, snažna politička volja, "ovo je naše opredeljenje za najviši javni interes i za dobrobit našin naroda".

"Povezujemo se zbog razvoja naših ekonomija, za izgradnju zajedničke ekonomije, za razvoj regiona, za bolji život svakog našeg građanina", rekao je Zaev.

Izvor: Beta

Foto: Beta