Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da se Skoplje za nepunih godinu dana usaglasilo sa 100 rezolucija Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, čime se u toj oblasti gotovo potpuno uskladilo sa politikom EU.

"Praktično do 10. avgusta, sa poslednjim pridruženjem Republika Severna Makedonija je ostvarila 100 pridruženja zajedničjoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU za nepunih godinu dana, ili tačnije od septembra prošle godine od kad sam ja preuzeo odgovornost da predvodim njenu diplomatiju", rekao je Osmani novinarima.

"Time je stopa usklađivanja u tom periodu porasla na više od 95%, što je porast od tri procentna poena u poređenju sa poslednjim izveštajem Evropske komisije, kada je iznosila 92%. Moja intencija je da ovaj procenat uskoro dostigne 100%, kao izraz naše spoljnopoltičke orijentacije ka evropskim i evroatlantskim strukturama", naglasio je Osmani.

Govoreći o instrumentima pomoću kojih Skoplje razvija partnerske odonose sa zemljama EU, Osmani je naglasio da pricipijelna pozicija Severne Makedonije demonstrira njenu evropsku ozbiljnost u vođenju spoljne politike, "i to u vreme kada je suočena sa veoma ozbiljnom neprincipijelnom preprekom za napredak u evropskim integracijama".“U vreme kada i sama EU ne uspeva da obezbedi konsenzus za produžavanje naše evropske integracije, mi smo jasno pokazali da smo čvrst i principijelan partner i da iz ugla naše evropske orijentacije nemamo dilemu da smo deo Evrope i da nam je mesto u Uniji. Severna Makedonija postaje najjača tačka u zaštiti i promociji evroatlantskih vrednosti u regionu i zato s pravom smatramo da je vreme da i EU pokaže principijelnost kada je reč o našim evrointegracijama", rekao je Osmani.

On je zaključio da Severna Makedonija svoj deo posla obavlja i da to sada teba da učini i EU.

Izvor: Beta

Foto: Twitter, Bujar Osmani