SAD i Albanija su zaključile bilateralni Memorandum o razumevanju kojim se štite albanska kulturna dobra, saopštio je Stejt department.

Memorandum su potpisali vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za obrazovanje i kulturu Metju Lusenhop i albanska ministarka kulture Elva Margariti.

Kako je saopšteno, taj sporazum predstavlja primer trajnog odnosa SAD sa Albanijom u borbi protiv trgovine kulturnim dobrima i za očuvanje nasleđa.

SAD se tim sporazumom omogućava da uvedu uvozna ograničenja na određene kategorije albanskih kulturnih dobara, čime se prigušuju pobude za pljačku arheoloških i istorijskih nalazišta u Albaniji.

Takođe sporazum američkim snagama reda daje mogućnost da vrate u Albaniju prodato kulturno dobro i podstaći će razmenu albanskog kulturnog nasleđa sa američkim institucijama.

Kako se navodi u saopštenju, SAD su nepokolebljivo posvećene zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa širom sveta i ograničavanju trgovine kulturnim dobrima koja se često koristi za finansiranje terorističkih i kriminalnih mreža.

SAD imaju sporazume o zaštiti kulturnih dobara sa zemljama širom sveta, kao i hitno uvedena ograničenja uvoza kulturnih dobara iz Iraka, Sirije i Jemena.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com