Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog "rastućih tenzija i retorike podela" uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u nedelju 5. septembra na Cetinju.

"Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji poverenja", saopštio je rezidentni koordinator UN Piter Lundberg, u ime tima UN u Crnoj Gori, povodom trenutne situacije u zemlji.

Kao država članica UN Crna Gora je, prema njegovim rečima, pokazala snažnu privrženost inkluziji, poštovanju različitih mišljenja i zaštiti ljudskih prava svih.

"Ovo je trenutak da se svi prisetimo važnosti prihvatanja različitosti i uzajamnog poštovanja u duhu tih zajedničkih vrednosti", zaključio je Lundberg.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes, povodom predstojećih događanja na Cetinju, saopštila je da je podsticanje etničkih i verskih podela i netolerancije opasno za sigurnost i dobrobit svih građana.

Ona je medijima kazala da je "širok međustranački politički dijalog, s ciljem prevazilaženja podela, ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i napredak na putu ka EU".

"Sada je vreme da svi donosioci odluka u Crnoj Gori dokažu privrženost evropskom putu i evropskim vrednostima, promovišući mir i toleranciju i radeći zajedno konstruktivno, mimo svih političkih razlika, za dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje", kazala je Pisonero.

U Crnoj Gori su izuzetno podignute tenzije zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje i najavljuju protest građana. Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj građana.

Načelnik Centra za bezbednost Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su "tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije" uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Bolnica na Cetinju je, kako je saopšteno, naložila da se svi pacijenti kojima stanje to dozvoljava otpuste iz bolnice i da se ne novi primaju, osim hitnih slučajeva.

Agencija Beta saznaje i da su pojedini Cetinjani odlučili da žene i decu prebace za vikend u neki od drugih gradova u Crnoj Gori iz straha za njiihovu bezbednost.

Sednica Saveta za bezbednost održava se 3. septembra a prisustvuje joj premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je bio na kućnom lečenju jer se ne oseća dobro, ali kako je saopšteno, nema korona virus. Korona virus ima predsednik parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Krivokapić je kazao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja, ali veliku svečanost pravi u Podgorici 4. septembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Najavljeno je prisustvo hiljada vernika, bogat kulturno zabavni program, a pripreme uveliko teku.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Skupština Crne Gore/Igor Sljivancanin