Situacija na Cetinju 6. septembra je mirna, posle dvodnevnih tenzija i sukoba policije i protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

Dok nadležni utvrđuju ko je odgovoran za proteste, te da li je policija protiv demonstranata upotrebila prekomernu silu, vlast i opozicija nastavljaju sa međusobmom optužbama, a analitičari ukazuju na nužnost dijaloga o pitanjima koja opterećuju društvo.

U sukobima policije i demonstranata povređeno je, uglavnom lakše, oko 60 građana i policajaca. Uhapšeno je osam osoba, među kojima je savetnik predsednika Crne Gore Veslin Veljović. Bivšem šefu policije, koji je čitavo vreme protesta bio na Cetinju određen je pritvor, zbog sumnje da je napao policiju. Vrh Vlade je Veljovića označio kao jednog od organizatora protesta.

Čin ustoličenja obavljen je u Cetinjskom manastiru u nedelju ujutro uprkos protivljenju nekoliko hiljada demonstranata koji su od subote držali blokirane ceste prema Cetinju. Patrijath SPC Porfirije i mitropolit Joanikije transportovani su vojnim helikopterom do Cetinjskog manastira u koji su ušli zaštićeni pancir ćebadima i dugim cevima policajaca Protivterorističke jedinice policije.

Premijer Zdravko Krivokapić je proteste okarakterisao kao pokušaj terorizma, a za nalogodavce označio najviše rukovodstvo opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i organizovane kriminalne grupe.

Slične ocene saopštio je i potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović koji je kazao da "su se određena lica naoružavala", kao i da je postojao "scenario i pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destablizaciju sa elementima disolucije".

Opozicija, na čelu sa DPS, smatra da je vlast "prekomernom upotrebom sile, napala svoje građane".

Poslanici opozicije, pojedina udruženja građana, prisustvovali su protestima na Cetinju, koje je svojim dolaskom podržao i predsednik države Milo Djukanović. On je čin ustoličenja na Cetinju i reakciju nadležnih državnih organa okarakterisao kao "nasilni čin, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore".

"Pirova je ovo pobeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore. Pre bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj Prestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja je trebalo da budu zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu", ocenio je Djukanović.

Analitičari su jednistveni u stavu da su političke tenzije u društvu zabrinjavajuće i da je neophodno otvoriti dijalog o svim pitanjima koja opterećuju društvo.

Analitičar Srđan Perić je komentarišući poslednja dešavanja medijima ukazao da su "sve strane pokazale neodgovornost", te da se političari "poigravaju s narodom".

Zaštitnik ljudskih prva i sloboda Siniša Bjeković apelovao je "na sve u Crnoj Gori" da poslednja dešavanja "ne ostave traga na međuverski sklad i etničke odnose".

"Apelujem, molim, preklinjem sve u Crnoj Gori da ovo ni na koji način ne ostavi traga na međuverski sklad, etničke odnose jer svako dalje širenje u suštni predstavlja novi krug pakla koji treba da prođemo ne znam više ni sam zbog čega", poručio je Bjeković za TVCG.

Olivera Nikolić, dopisnica agencije Beta iz Crne Gore

Foto: Beta/AP