Aktivisti civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana izneli su, tokom skupa "Inicijativa za angažovanu demokratiju" koji se održava u Beogradu, različite stavove o tome da li "treba da uđu u politiku i da se bave njome jer je to jedini način da se sistem promeni na bolje", ili treba da ostanu u civilnom društvu, a ne da se profesionalno bave politikom.

Aktivista iz Bosne i Hercegovine Samir Beharić je naveo da današnji aktivisti u regionu sutra treba da budu političari.

"Mi nećemo prestati biti aktivisti, ako postanemo političari. Mi možemo da uvedemo novu etiku u politiku, da ne budemo grubi, da poštujemo dijalog", kazao je Beharić.

Pojedini učesnici iz regiona rekli su da su se okušali u politici ali da su shvatili da to nije za njih, jer na Balkanu "ne postoje političke partije, već samo trgovina".

Zastupnici tog mišljenja kazali su i da gde god su aktivisti ušli u politiku, aktivizam je bio taj koji je bio na gubitku.

Aktivistinja iz Albanije Gresa Hasa ocenila je da su promene u društvu moguće samo odozdo na gore, a ne obrnuto.

Pojedini učesnici su ocenili da je uspeh koalicije "Možemo" na izborima u Hrvatskoj, koja je izrasla iz građanskog aktivizma, dokaz da aktivisti treba da se uključe u politiku, dok su predstavnici te koalicije kazali da "nema recepta" kada je u pitanju dilema da li aktivisti treba da se bave politikom.

"Ako imate u okviru svoje organizacije ljude koji dolaze iz različitih polja, to je dobar preduslov. Ne možete se baviti politikom tako što ćete tretirati samo jednu temu", naveli su iz kolaicije "Možemo".

Predstavnica pokreta Ne davimo Beograd Jelena Vasiljević je ocenila da je veoma važno da se uđe u politiku, a sa njom se složio i aktivista iz Albanije Besjan Peša, koji je rekao da "ne možemo zauvek ostati na ulici" kao aktivisti.

Aktivista iz Severne Makedonije Gorjan Jovanovski rekao je da mu se ne dopada kada ljudi kažu da neće da se bave politikom i dodao da će se politika svakako baviti njima.

Dvodnevnu konvenciju "Inicijativa za angažovanu demokratiju - angažuj se, inspiriši, osnaži", koja jr počrla 16. septembra, organizovali su Evropski fond za Balkan i Institut za demokratski angažman Jugoistočne Evrope sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Izvor: Beta

Foto: Inicijativa za angažovanu demokratiju (EDI)