Albanski parlament izglasao je obaveznu vakcinaciju za sve poslanike, u nadi da će povećati stopu vakcinacije. Vakcinu protiv kovida-19 do sada je primila petina albanskog stanovništva.

Vladajuća Socijalistička partija i opozicione stranke saglasile su se da poslanici treba da daju primer tako što će i sami primiti vakcinu protiv kovida-19.

"Poslanici danas daju dobar primer albanskim građanima. Vakcinacija je jedini nači da se uspori pandemija", izjavio je predsednik parlamentarne grupe socijalista Taulant Bala.

Sve rasprave parlamentarnih odbora biće organizovane onalajn, a poslanici će dobiti i besplatne laptopove.

Albanska vlada je u avgustu saopštila da svi zdravstveni radnici, nastavnici i studenti stariji od 18 godina moraju da se vakcinišu najkasnije do 30. septembra.

Dve nedelje kasnije, ista obaveza je naložena policajcima, farmaceutima, zaposlenima u državnoj administraciji i laboratorijskim tehničarima.

Te odluke su naišle na različite reakcije. Neki su pozdravili obaveznu vakcinaciju u borbi protiv virusa, dok su drugi smatrali da se time krše njihova prava.

Prema podacima albanskog Ministarstva zdravlja, do sada je vakcinisano oko 747.000 ljudi, što je 26% stanovništva, manje od proseka u EU, ali na nivou susednih zemalja.

U Albaniji su dostupne kineska vakcina Sinovak, ruska Sputnjik i ograničene količine AstraZeneka i Fajzer.

EU je Albaniji donirala 150.000 vakcina Fajzer, a Hrvatska i Grčka su najavile da će joj pokloniti po 20.000 u okviru sistema Kovaks.

Stopa vakcinacije je i dalje veoma niska, delom zbog širenja dezinformacija u albanskim medijima i na društvenim mrežama.

Od početka pandemije u Albaniji je od kovida-19 umrlo 2.609 ljudi, a zaraženo više od 150.000.

Crna Gora traži kovid potvrdu za poslovne centre

Crnogorska vlada je pooštrila epidemiološke mere koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Po novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa Nacionalna digitalna kovid potvrda biće uslov za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Do sada je potvrda bila uslova za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u potpunosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je rekao da su svi preminuli u poslednje vreme od posledica kovida-19, mlađi od 40 godina, bili nevakcinisani protiv te bolesti.

Rekao je da je devet od deset preminulih kovid pacijenata bilo nevakcinisano.

Svaki drugi odrasli građanin primio je makar jednu dozu vakcine protiv kovida-19, a oko 45% je u potpunosti vakcinisano, kazao je Galić.

"To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji rastao godinama u Crnoj Gori", rekao je on.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Beta/AP