Predsednici Severne Makedonije i Grčke, Stevo Pendarovski i Katerina Sakelaropulu, ocenili su da su odnosi dve susedne zemlje u "pozitivnom trendu", ali i da postoji potencijal za jačanje saradnje na svim nivoima.

Pendarovski, koji je prvi predsednik Severne Makedonije u zvaničnoj poseti Grčkoj, dočekan je 5. oktobra ispred Predsedničke palate u Atini zvaničnom ceremonijom sa državnim i vojnim počastima. Pre sastanka sa grčkom predsednicom on je položio venac na Spomenik neznanog junaka na platou ispred Parlamenta Helenske Republike.

Na sastanku su predsednici Grčke i Severne Makedonije "izrazili zadovoljstvo da su dve zemlje ostavile prošlost iza sebe i da su fokusirane na budućnost".

Pendarovski je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost za podršku Helenske Republike, koja postaje jedan od najglasnijih podržavalaca integracije Severne Makedonije u EU i izrazio očekivanje da će se ta podrška intenzivirati.

Grčka predsednica je ocenila da je prva zvanična poseta predsednika Severna Makedonije značajno doprineti razvoju odnosa dve zemlje. "Želim da podvučem da mi ulažemo u jačanje naših bilateralnih odnosa i u vašu evropsku perspektivu", rekla je Sakelaropulu.

Dvoje predsednika razgovaralo je o primeni Dogovora iz Prespe, kojim je rešen dvoipodecenijski spor susednih država, ocenjujući da je u prethodne dve godine puno uradjeno na njegovoj realizaciji, ali da ima još stvari koje treba da se urade.

"Saglasićete se sa mnom da je potpuna primena Prespanskog dogovora uz dobru volju značajna za razvoj naših odnosa. Treba da priznamo da je napravljeno mnogo pozitivnih koraka na sprovodjenju, ali ipak postoji dosta nerešenih pitanja. Zatvaranje ovih otvorenih pitanja će doprineti daljem razvoju naših odnosa", rekla je predsednica Grčke.

Grčka, dodala je Katerina Sakelaropulu, razmatra sve strane Prespanskog dogovora i pokušava da reši sva otvorena pitanja zbog poboljšanja odnosa dve zemlje, a Pendarovski je istakao da Severna Makedonija ima nameru da u potpunosti  sprovede taj dogovor.

"Želim da vam kažem jedan pravni princip koji vi dobro poznajete i  kojeg mi imamo nameru da se držimo kod Prespanskog dogovora. To je 'pacta sunt servanda' ili dogovori treba da se čuvaju i da se poštuju. Rekao bih da je najveći, nateži deo implementiran. Razume se, ima još nekoliko stvari koje treba da se završe i mi imamo jasnu političku volju i nameru da sprovedemo taj dogovor do poslednjeg slova", rekao je Pendarovski.

On je  ocenio da  njegova poseta Atini ima istorijsku dimenziju i da je značajna kao prvi susret izmedju dve zemlje na najvišem nivou u poslednjih 30 godina.

Tokom dvodnevne posete Pendarovski će se sresti i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom i sa ambasadorom SAD u Grčkoj Džefrijem Pjatom.

Odnose dve susedne države je više od dve i po decenije opterećivao spor oko imena Makedonija, koji je rešen u junu 2018. godine potpisivanjem Prespanskog dogovra, postignutim uz posredstvo UN.

Tim dogovorom vlada Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, Republika Makedonija je pristala da ime promeni u Republika Severna Makedonija, što je formano uradjeno u februaru 2019. godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta