Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg posetio je Brisel, što je njegova prva međunarodna poseta u tom svojstvu. Predstavljajući zvaničnicima Evropske unije svoje političke prioritete, Šalenberg je rekao da će jedan od ključnih napora biti da se Zapadni Balkan približi Uniji.

Šalenberg, koji je radio u Briselu i završio postdiplomske studije na Koledžu Evrope u Brižu, nazvao je putovanje u Belgiju "povratkom kući" i naglasio da je to "svestan signal" da Austrija želi tesno da sarađuje sa EU na rešavanju predstojećih izazova.

On je naglasio i da želi da nastavi putem svog prethodnika, Sebastijana Kurca, koji je bio prinuđen da podnese ostavku pošto je doveden u vezu sa korupcionaškim skandalom.

Šalenberg je rekao da će jedna od njegovih glavnih briga biti da približi Zapadni Balkan EU i da olakša ulazak tog regiona u Uniju.

"Najvažniji cilj Austrije je da u Evropi više ne bude podela", rekao je novi austrijski kancelar, dodajući da je proširenje EU na Zapadni Balkan "stvar emocija".  

Šalenberg je rekao i da takođe ne želi da istočnim članicama EU stvara utisak da su zemlje drugog reda.

On je, međutim, oštro osudio najnoviji razvoj događaja u Poljskoj, čiji je ustavni sud doveo u pitanje primat  EU nad nacionalnim. Šalenberg je prošlonedeljnu odluku poljskog ustavnog suda nazvao "krajnje opasnom".

"Mislim da je pristup Poljskoj potpuno ispravan. Ipak stvari zavise od toga kako komuniciramo među sobom", naglasio je Šalenberg.

Šalenberg je u Briselu rekao da će slediti konzervativnu fiskalnu politiku svog prethodnika i čvrst stav Austrije prema migracijama.

Novi kancelar je u Briselu 14. oktobra razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom.

Fon der Lajen je, kako je prenela agencija AFP, takođe ocenila da to što je Šalenberg za prvu posetu izabrao Brisel predstavlja "snažan signal". "Radujem se dobroj saradnji. Imamo puno toga zajedničkog", rekla je Fon der Lajen, ukazujući na evropsku klimatsku politiku, digitalizaciju i prevazilaženje posledica pandemije.

"Možete se pouzdati da će se Austrija truditi da bude konstruktivan, ali naravno, ako bude potrebe, i glasan partner u Evropskoj uniji", rekao je Šalenberg.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EU