Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel i američki državni sekretar Entoni Blinken pružili su punu podršku procesu proširenja EU i saglasili se da Unija i SAD dodatno intenziviraju angažman na Zapadnom Balkanu kako bi podržale napredak regiona na evropskom putu.

"Pristupanje Evropskoj uniji, kao deklarisani prioritet celog Zapadnog Balkana, pomoći će jačanju demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i razvoju vladavine prava", saopštili su 20. oktobra u zajedničkom saopštenju američki Stejt department i evropska spoljnopolitička služba EEAS posle nedavnog sastanka Blinkena i Borela u Vašingtonu.

U saopštenju se navodi da će "tešnja integracija ojačati stabilnost i doprineti prosperitetu naroda u regionu".

EU i SAD su u saopštenju ponovile značaj dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pozvale obe strane da izbegavaju poteze koji prete stabilnosti.

"Naglašavamo važnost dijaloga, uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Posle nedavnih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo oba strane da se angažuju na trajnoj i održivoj deeskalaciji i izbegavaju akcije koje prete stabilnosti", piše u saopštenju.

Brisel i Vašington u saopštenju "pozdravljaju i podržavaju angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala" i naglašavaju da je "nasilje protiv civila, novinara, policije i bilo kojih drugih organa vlasti neprihvatljivo".

EU i SAD ističu i da "pristupni pregovori sa Albanijom i Severom Makedonijom treba da počnu bez odlaganja"

Ističe se i da su "EU i SAD jedinstvene u punoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom  radu na sprovođenju izbornih i ustavnih reformi i očuvanju funkcionalnosti institucija".

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve jače retorike podele u BiH. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, ponovo započnu konstruktivni dijalog i učine korake kako bi se ubrzao progres na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme", piše u saopštenju.

U saopštenju se pozivaju i "sve političke snage u Crnoj Gori da sarađuju na očuvanju strateške orijentacije, proistekle iz težnje naroda Crne Gore za reformama koje će ostvariti njihove nade o budućnosti u EU".

Blinken i Borel razgovarali su u Vašingtonu 14. oktobra, i u tom razgovoru je državni sekretar SAD, kako je tada saopšteno, podržao trajnu i nedvosmislenu podršku koju EU daje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Džavni sekretar SAD je rekao da ceni trajnu i nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i posvećenost procesu proširenja i naglasio potrebu da se krene napred u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

EEAS je posle sastanka saopštio da je bilo reči o produženom partnerstvu EU-SAD na Zapadnom Balkanu,  podršci napretku regiona na evropskom putu. Kako je navela evropska služba, Borel je na sastanku naglasio značaj daljeg produbljivanja strateškog partnerstva EU i SAD radi zajedničkog rešavanja spoljnopolitičkih, bezbednosnih i globalnih izazova.

Izvor: EURACTIV

Foto: Beta/AP