Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su da 23. oktobra prisustvuju drugoj plenarnoj sednici Konferencije o budućnosti Evrope, u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsedavajuća EU Slovenija izrazila je "posebno zadovoljstvo što će i partneri sa Zapadnog Balkana prvu put prisustvovati, jer je budućnost Evrope ujedno i njihova budućnost".

"Konferencija o budućnosti Evrope fokusirana je na sadržaje koji su od interesa za evropske građane. Oni imaju vodeću ulogu u širokoj raspravi o tome kako Unija treba da izgleda u budućnosti kako bi zadovoljila njihove potrebe", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan

Dovžan je rekao da će se na plenarnoj sednici prvi put raspravljati o predlozima građana koji su prethodno prisustvovali prvom Panelu građana Evrope ili nacionalnim panelima i raspravama u zemljama članicama EU, a čije su ideje i komentari objavljeni na višejezičnim platformama.

Uz učešće građana, plenarna konferencija će biti istinski sastanak sa građanima i o građanima, rekao je Dovžan, koji je i kopredsedavajući izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Evrope.

"Kao zemlja koja predsedava Savetom EU, posebno smo zadovoljni što će prvi put i učestvovati i partneri sa Zapadnog Balkana, pošto je budućnost Evrope ujedno i njihova budućnost", dodao je Dovžan.      

Na plenarnoj sednici, koja će biti održana u hibridnom formatu, biće razmenjena mišljenja o sugestijama koje su građani uputili sa Panela evropskih građana i nacionalnih panela.

Pored evropskih poslanika, predstavnika Saveta EU i Evropske komisije, sednici će prisustvovati i 80 građana izabranih sa 800 panela evropskih građana i 27 predstavnika nacionalnih panela zemalja članica.

Na plenarnoj sednici učestvovaće i predstavnici civilnog društva, Evropskog komiteta regiona, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i predstavnici lokalnih vlasti. Kao gosti pozvani i predstavnici zemalja Zapadnog balkana.

Uoči plenarne sednice, u Strazburu će 22. oktobra biti održani sastanci devet radnih grupa kao i političkih grupacija koje okupljaju poslanike u Evropskom parlamentu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament