Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev podneo je ostavku na mesto premijera i lidera SDSM nakon neuspeha njegove stranke na lokalnim izborima.

"Preuzimam odgovornost za poraz na lokalnim izborima. Podnosim ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM. Ostajem na stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev sinoć (31. oktobra) na konferenciji za novinare.

Zaev je dodao da će "ostati ovaj period, dok treba, da pomogne da se reorganizuje nova vlada sa progresivnom većinom koju ima i koja može da bude još uvećana".

"Predstoje odlične i neponovljive dve i po godine za rad (vlade) i ekonomske uspehe od kojih će korist imati ceo naš narod i država", rekao je Zaev.

"Ja lično kao čovek sam deo SDSM i progresvnog naroda i ostajem u prvim borbenim redovima, kao šlan SDSM i deo progresivnog naroda", istakao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM, nakon što je saopštio da je podnosi ostavke.

Zaev je rekao da mu je dužnost da kaže da je "na ovim izborima bilo vidljivo mnogo para na terenu kod opozicije, dodeljenih dominantno spolja, a datih iz političkih, ali i ekonomskih razloga".

"Deo velikih para su dobili i od domaćih biznismena, pre svega gazda građevinskih kompanija zbog njihovih finansijskih interesa i planova", rekao je Zaev.

Lider najveće opozicione partije u Severnoj Makedoniji VMRO DPMNE Hristijan Mickoski proglasio je prethodno "ubedljivu pobedu" u Gradu Skoplju i više od 20 opština, među kojma su Bitolj, Ohrid i Đevđelija, u kojima je 31. oktobra održan drugi krug izbora za gradonačelnike.

Mickoski je na konferenciji za za novinare rekao da "Makdonija mora da se menja i da promene započinju od večeras" i pozvao premijera Severne Makedonije i lidera SDSM da "shvati poruku, da podnese ostavku i ode".

"Vlast je delegitimirana. I to je nova realnost za koju očekujem da će se oslikati u parlamentu. To bi bilo najbolje preko vanrednih parmentarnih izbora", rekao je lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Najveća albanska partija DUI izgubila je Tetovo, gde je pobedio kadidat partije Besa, ali je portparol DUI Bujar Osmani objavio da stranka Alija Ahmetija pobeđuje u deset optština.

U trećem po veličini gradu Kumanovu pobedio je dosadašnji gradonaćelnik i nezevisni kandidat Maksim Dimitrievski, koji je kao nezavisan kandidovao kada se njegova partiija SDSM odlučila za drugog kandidata.  

Građani Severne Makedonije su u drugom krugu lokaklnih izbora birali gradonačelnike u 44 opštine i Gradu Skoplju.

U prvom krugu, održanom pre dve sedmice, opozicioni VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je dobio 22 gradonačelnika, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je deo vladajuće koalicije na centralnom novou sa SDSM.

SDSM izgubila Skoplje, Danela Arsovska proglasila pobedu

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja, koju je podržala opoziciona VMRO DPMNE, Danela Arsovska proglasila je sinoć pobedu u drugom krugu izbora nad kadidatom SDSM i sadašnim gradonačelnikom Petre Šilegovim.

Na konferenciji za novinare Arsovska je istakla da "Skoplje prvi put u 30 godina nezavisne Makedonije ima ženu za gradonačelnika" i dodala da je "pobeda ogromna, sa više od 20.000 glasova prema prvim rezultatima koje ima".

"Sada imamo novu šansu da još od prvog dana posvećeno počnemo da radimo. Da zatražimo odgovornost za ono što nije urađeno i da Skoplje transformišemo u čist, zelen, lep, moderan grad. Grad srećnih ljudi", istakla je Arsovska.

Prema podacima Državne izborne komisije Severne Makedonije na 60% obrađenih glasova, Danela Arsovska ima 55,85%, a kandidat vladajućeg SDSM i sadašnji gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov 40,6%.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP