Izveštaji Evropske komisije nude fer i strogu procenu stanja u zemljama kandidatima za članstvo u EU, kao i detaljne preporuke, a vladavina prava i dalje je ključna u pristupnom procesu, rekla je 12. novembra za Euraktiv Srbija i Betu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Na molbu da prokomentariše neke kritike da je ton u izveštajima iz ovogodišnjeg paketa proširenja kada je reč o vladavini prava ublažen, Pisonero je istakla da se prioriteti EU potpuno odražavaju u izveštajima.

"Vladavina prava je temelj evropskih vrednosti i osnovni uslov u procesu pridruživanja", rekla je Pisonero.

Ona je podsetila da je Evropska komisija prošle godine usvojila revidiranu metodologiju proširenja koja je fundamentalne reforme, posebno vladavinu prava, postavila u još većoj meri u središte procesa i angažovanja EU.

Kako je istakla, procena napretka zemalja na reformskom putu ka EU predmet je dugog i temeljnog procesa a konačnu odluku donosi koledž komesara, što je bio slučaj i sa ovogodišnjim izveštajima.

"Prioriteti EU na Zapadnom Balkanu odražavaju se u punoj meri u izveštajima koji imaju za cilj da ohrabre region u sprovođenju različitih reformskih procesa", rekla je Pisonero i istakla da je "proširenje i dalje proces zasnovan na zaslugama".

Ona je navela da je Evropska komisija snažno posvećena unapređenju procesa pristupanja Zapadnog Balkana i da će nastaviti da podržava svih šest partnera u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama za napredak na putu ka EU.

Kako je istakla, Komisijini godišnji izveštaji nude poštenu ali strogu procenu napretka zemlje kandidata sa jasnim i detaljnim preporukama za dalje.

"Fokus na osnovnim (vrednostima) je dodatno ojačan novom metodologijom, što se reflektovalo u našim izveštajima", rekla je Pisonero.

Prema njenim rečima, izveštaji su zasnovani na "inputima" iz različitih izvora, uključujući doprinose vlasti, članica EU, izveštaje Evropskog parlamenta i informacije međunarodnih organizacija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Kako je dodala, članice EU bile su aktivno uključene i konsultovane tokom procesa, davale su doprinos i ekspertizu, uključujući preko svojih ambasada na terenu.

"Opet, glavni cilj izveštaja je da ohrabrimo zemlje naše partnere da nastave da napreduju sa neophodnim reformama koje ih približavaju EU, koje su pre svega u interesu ljudi", zaključila je Pisonero.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/European Commission/Etienne Ansotte