Severna Makedonija je od 16. novembra u potpunosti vojno integrisana u NATO, što je ozvaničeno potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Deklaraciju su u Skoplju potpisali komandant Vrhovne savezničke komande NATO za transformaciju general Filip Lavinj i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-pukovnik Vasko Đurčinovski.

Ceremoniji potpisivanja deklaracije u predsedničkoj rezidenciji "Vila Vodno" prisustvali su predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Stevo Pendarovski i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Genarala Lavinja je neposredno pre te ceremonije u Vladi Severne Makedonije primili su premijer Zoran Zaev i ministarka Šekerinska.

Kako je istaknuto, potpisivanjem zajedničke deklaracije zvanično se zaokružuje proces vojnog integrisanja Severne Makedonije u komandne strukure i strukture snaga Alijanse.

Zaev je, kako je saopšteno, ocenio da je ovo istorijski dan za Severnu Makedoniju, jer je od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO.

Proces vojne integracije započeo je pre dve i po godine kada je Severnoj Makedoniji upućen poziv za članstvo.

Severna Makedonija je u martu 2020. postala punopravna članica te vojnopolitičke organizacije.

Premijer Zaev, Šekerinska i Lavinj su na sastanku u vladi razgovarali i o koristi Severne Makedonije od članstva u NATO, kao i doprinosu stabilnosti u regionu koji garantuje investicije u ovu državu, ali i o doprinosu Severne Makedonije NATO misijama.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije