Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je da je Evropska unija na putu da izgubi kredibilitet na Zapadnom Balkanu i da, ako želi da obnovi taj kredibilitet, treba da otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

"To je najjeftinije ulaganje koje EU može da učini kako bi obezbedila da region napreduje u dobrom pravcu", rekao je Osmani za briselske medije.

On je ocenio da je "lakmus test" za taj gubitak kredibiliteta upravo Severna Makedonija, koja je, kako je rekao, ispunila sve kriterijume za početak pregovora, a to nije ni prepoznato ni nagrađeno.

"Dakle, u očima građana regiona to deluje kao: Ako nije uspelo njima, zašto bi uspelo nama", rekao je Osmani.

Osmani je ocenio i da nije moguće rešiti komplikovana pitanja kao što su se Bosna i Hercegovina ili odnosi Kosova i Srbije, ako se prethodno ne reši pitanje evropske perspektive Albanije i Severne Makedonije.

"Upravo je Severna Makedonija ključ za rešenje krize na Zapadnom Balkanu. Kada zemlje regiona vide da to funkcioniše, da je multietničko društvo uspešno, slediće taj put", ocenio je Osmani.

Ocenjujući da je evropska ideja "pobednička karta" na izborima u regionu, Osmani je upozorio: "Kada ona počne da gubi snagu kao pobednička karta, onda dobijemo nacionalističku retoriku i bavićemo se krizama, umesto da se bavimo budućnošću i evropskom budućnošću regiona".

Govoreći o neslaganjima unutar same EU o procesu proširenja, Osmani je rekao da treba odvojeno posmatrati pristupne pregovore i njihov konačni ishod.

"Neki to pogrešno vide kao jedinstven proces. Započeti taj proces je najjeftiniji način za EU da bude aktivna u regionu. On štiti region, sprečava privlačnu moć različitih spoljnih sila, ali on i ne znači da će sve one zemlje koje su započele pristupne pregovore i postati zemlje članice", rekao je Osmani.  

Ta greška je, prema njegovoj oceni, i glavni uzrok straha Evropljana da će im se pdružiti zemlje "koje nisu spremne i koje će samo dodatni komplikovati sistem EU".

"Zaboravite konačan ishod i umesto toga se koncentrišite na početak i na sam proces. Proces je ono što je bitno, što vodi evropeizaciji zemlju. Konačan ishod će uslediti kao logičan korak kada zemlje regiona postanu evropske. Formalno učlanjenje će i za Evropu i za nas biti manje važno", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Osmani je izrazio nadu da će posle konstruktivnog angažmana Skoplja, a i zbog kredibiliteta same EU i stabilnosti regiona, Bugarska odustati od veta koji je uložila na početak pretpristupnih pregovora Skoplja i Brisela. On je podsetio da su ti pregovori proces koji je pod strogom kontrolom, tako da će i Bugarska moći da utiče na njihov tok.

Govoreći o izgledima da se posle nedavnih izbora u Bugarskoj taj proces pokrene, Osmani je rekao da će sada barem postojati "politička stabilnost i predvidljivost" pošto činjenica da je Bugarska toliko dugo imala tehničku vladu "nije bila od pomoći za rešavanje problema".

"Nadamo se da će uskoro biti formirana politička vlada i da ćemo moći da započnemo konkretne razgovore i prevaziđemo razlike. Nikada nismo prekidali pregovore sa tehničkom vladom. Nastavićemo i ovog meseca, pre nego što se 14. decembra ukaže ta prilika (za otvaranje pregovora) na Savetu za opšte poslove EU", rekao je Osmani.

On je izrazio nadu da će svi biti "usredotočeni i konstruktivni, jer je to u interesu Bugarske, stabilnosti regiona a posebno u interesu EU da zadrži svoj kredibilitet u regionu ali i kao globalni akter".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta