Profesor političkih nauka na Pariskom institutu političkih nauka Kristijan Leken izjavio je 25. novembra u Beogradu da Evopska unija neće odustati od proširenja na Zapadni Balkan jer je geopolitička konkurencija u regionu jaka, ali da ne očekuje skorije proširenje bloka jer su kriterijumi za članstvo postali teži i nema volje evropskog javnog mnjenja.

"Trebaće vremena za proširenje jer su kriterijumi postali teži, u to nema sumnje, a ponašanje mađarskih političara koji su deo evropskog kluba ne čini nikakvu uslugu u tom smislu Zapadnom Balkanu, već unose nepoverenje", rekao je Leken na panelu "Predsedavanje EU: Prioriteti i očekivanja".

Utisak je, dodao je Leken koji je i glavni i odgovorni urednik Evropske revije međunarodnih studija, da se pregovori sa Zapadnim Balkanom moraju nastaviti jer je geopolitička konkurencija u regionu jaka.

Osim geopolitičkih pitanja, naveo je da se u obzir mora uzeti javno mnjenje koje trenutno u EU nije naklonjeno politici proširenja.

"Samo 30% Nemaca i 30% Francuza trenutno podržavaju dalje prioširenje", rekao je.

Francuska od januara preuzima predsedavanje EU a najavljeno je da će im u tom periodu glavni prioriteti biti oporavak, moć i pripadnost.

Prioriteti francuskog predsedavanja još uvek nisu zvanični, a očekuje se da će ih predsednik Francuske Emanuel Makron objaviti početkom decembra.

Profesor Leken smatra da za kašnjenje postoje dva razloga - predsednički izbori u Francuskoj i nova nemačka vlada.

"Predsednik verovatno želi da objavi prioritete u poslednjem momentu jer ne želi, to je moja interpretacija, da njegovi oponenti previše kritikuju te prioritete", rekao je on.

Dodao je da za vreme francuskog predsedavanja ne očekuje reformu evropskih institucija, jer niko ne želi trenutno da preuzme taj rizik, uključujući i Makrona.

"Predsedavanje kratko traje, samo šest meseci. Moramo gledati na duže staze. Moramo da razmotrimo period posle francuskih izbora jer ako Makron bude reizabran sa novom nemačkom vladom koja će biti stabilnija u Berlinu, verovatno će tek tada ozbiljne stvari mogu da počnu da se događaju", rekao je.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić izjavio je da je Srbija, kada su u pitanju evrointegracije, zaglavljena i ništa se ne pomera.

"To nije iznenađenje za mene iz više razloga, prvo desilo se nazadovanje i sigurno je da se u smislu proširenja za vreme francuskog predsedavanja zbog francuskih izbora ništa neće desiti. Ne marim za otvaranje klastera, zatvaranje je ono što je bitno", rekao je.

Zbog kraha demokratije u pojedinim zemljama EU, naveo je Vujačić, razumljiv je skepticizam prema primanju novih članica.

"Zanemarivanje Zapadnog Balkana je takođe problem, a zanemaruje se i očigledno drugi igrači dolaze i veliko je pitanje da li uopšte u EU postoji strategija za Zapadni Balkan", rekao je on i dodao da je najveći problem proširivanja "nedostatak jasnosti".

Novinarka Julijana Mojsilović istakla je da postoje dve stvari koje pothranjuju evroskepticizam - sama EU koja ne pokazuje da može uspešno da reši svoje unutrašnje probleme i region Zapadnog Balkana koji ima previše nerešenih problema koje bi "uvezli" Uniji.

"Kako ublažiti skepticizam koji nastaje kada vidite da je Unija nerada da primi još država i kada vidite da ste zamemareni od strane EU i politički uticaj ima Rusija, a ekonomski Kina", navela je Mojsilović.

Takođe predstavnici vlasti u Srbiji, dodala je, u svojim javnim nastupima potpuno zanemaruju inesticije Evropske unije.

"Obični ljudi nemaju jasnu ideju šta možete dobiti kao članica Unije i šta gubite", rekla je.

Istakla je da Srbija nije ni u opticaju za ulazak u EU u skorije vreme jer pored problema sa Kosovom, kako je navela, vlada potpuno odsustvo vladavine prava, slobode medija i drugih sloboda.

Izvor: Beta

Foto: Beta