Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ga neće uplašiti pretnje Londona, Vašingtona, Berlin i Brisela i nagovestio da će se, ako mu Zapad uvede sankcije, okrenuti Rusiji i Kini.

Dodik je za britanski Gardijan još jednom odbacio optužbe da želi sukob u BiH i rekao da postoje države koje će mu pomoći i lideri kojima se može "okrenuti" ukoliko mu Zapad uvede sankcije.

Naveo je i da EU mora prestati da mu preti, ako želi da dođe do zbližavanja strana u BiH, dodavši da, kako je kazao, on "nije loš momak", već "veoma realan".

List piše da je Dodik na političkoj sceni 30 godina i da je nekada bio miljenik Zapada, ali da je sada sada snažno usmeren ka Rusiji i Kini.

Dodik je rekao da "nije ravnodušan" prema pretnjama sankcijama, ali da "nije izabran da bi bio kukavica".

"Dodik insistira da njegovi planovi ne znače neminovno kraj BiH. Kaže i da ga sankcije i ukidanje finansiranja iz EU samo 'guraju' da prihvati kineske ponude za investiranje, a očekuje i da će se uskoro sresti i sa liderom Rusije", piše Gardijan.

Dodik je u intervjuu kazao da "čak misli da mu se to sviđa".

"Ja kad odem kod Putina, on nema zahteva. Samo kaže 'Kako ja mogu pomoći?'. O čemu god smo se dogovarali, nikada me nije prevario, ja na tome mogu da zasnivam poverenje. Isto je i sa Si Đinpingom, kaže, 'šta god treba, tu sam da pomognem'", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da i dalje veruje u Dejtonski sporazum, ali da je taj sporazum uzurpirao "neizabrani stranac" koji je bez demokratskog mandata, kao Visoki predstavnik nametnuo 140 zakona.

"Za sve maslo ovde krivo je četvoro neizabranih stranaca. Visoki predstavnik i troje sudija, stranaca u ustavnom sudu. Oni deluju kao koordinisano kriminalno udruženje protiv ustavnih aranžmana", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio odlučnost da sprovede u delo svoju nameru da Republika Srpska preuzme nadležnosti od BiH, o čemu će 10. decembra raspravljati Skupština RS. On je rekao da njegova vizija novog uređenja BiH ne bi bila ništa neobičnija od belgijske savezne države.

On je ipak ublažio svoj najsporniji zahtev, formiranje vojske RS, predlažući druge opcije, od kojih bi prva bila smanjenje postojeće vojske BiH za polovinu. "Ako to ne želite, onda nemamo drugi izbor nego da, u skladu sa ustavom BiH, donesemo odluku o formiranju vojske Republike Srpske, ili da RS proglasimo demilitarizovanom republikom", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne želi propast BiH, ali je ponovio da je poremećena "delikatna ravnoteža" Dejtonskog sporazuma, optužujući nekadašnjeg Visokog predstavnika Pedija Ešdauna da je najviše kršio sporazum. "Ne želim njen kolaps. Ja samo želim da postoji na ustavnim osnovama. Ako tako ne može da funkcioniše, zašto bi uopšte funkcionisala", rekao je Dodik.

On je rekao i da je i da dalje za ulazak u EU, uprkos stalnom odbijanju nekih zemalja kao što su Francuska i Holandija.  

"Treba da se ponašamo kao da mislimo da će biti proširenja, iako znamo da neće. U međuvremenu nude neke programe i mi to cenimo - zahvalni smo. Ali ako želite da nas približite, treba da prestanete da mi postavljate uslove",  rekao je Dodik.

Izvor: Beta

Foto: Beta