Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i zvaničnici Evropske unije učestvovaće na skupu od 1. do 3. decembra na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Ministarski forum EU-Zapadni Balkana održava se jednom godišnje sa ciljem jačanja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao i pružanja podrške zemljama regiona na njihovom putu ka članstvu u Uniji.

"Region Zapadnog Balkana je integralni deo Evrope", izjavio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, objavljeno je na sajtu slovenačkog predsedavanja EU.

"Zato je važno", dodao je, "da se prema Zapadnom Balkanu odnosimo kao prema sastavnom delu našeg upravljanja zajedničkim izazovima".

Glavne teme sastanka ministara unutrašnjih poslova biće upravljanje migracijama, azil i granice, borba protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije i borba protiv organizovanog kriminala.

Na agendi skupa ministara pravde biće vladavina prava, reforme pravosuđa, poboljšanje sistema obuke sudija i inicijative i izazovi u digitalizaciji pravosudnog sistema.

Slovenački ministar pravde Marjan Dikaučič naglasio je važnost "posvećenosti svih učesnika jačanju vladavine prava".

Ključne tačke u tom pogledu su, po njegovim rečima, "kontinuirani napori da se obezbedi nezavisnost, odgovornost, integritet, kvalitet i efikasnost pravosudnog sistema".

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Slovenije, trenutno predsedavajuće EU, biće domaćini trodnevnog skupa.

Ministri unutrašnjih poslova razgovaraće 1. i 2. decembra, a ministri pravde 2. i 3. decembra.

Sastancima će prisustvovati i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, komesar za pravosuđe Didije Rejnders i predstavnici tri zemlje koje će biti naredne predsedavajuće EU - Francuske, Češke i Švedske.

Izvor: Slovenian Presidency of the Council of the EU

Foto: European Commission