Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci, na posebnoj sednici parlamenta Republike Srpske, da bi građani tog entiteta trebalo da se izjasne na referendumu o vraćanju entitetskih nadležnosti prenetih na državni nivo.

Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajućeg u Republici Srpskoj, rekao je da bi građani na referendumu trebalo da se izjasne o zakonima koji će značiti uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne agencije, visokog sudskog i tužilačkog saveta i uprave za indirektno oporezivanje.

Dodik je naveo da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma doneto oko 140 zakona kojima su entitetske nadležnosti prenete na nivo BiH, dodavši da će neke od tih nadležnosti biti u potpunosti vraćene na nivo RS, dok se o nekima može razgovarati da ostanu na državnom nivou, uz mogućnost da RS uvek pokrene pitanja njihovog vraćanja na entitetski nivo.

On je, ipak, rekao da rat nije opcija za Republiku Srpsku. "Dozvolite da se političkim sredstvima borimo za naša prava. RS se neće vojnim sredstvima braniti ni ako bude oružano napadnuta", kazao je Dodik.

Mogućnost referenduma je novi momenat u vezi sa namerama vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da povuče saglasnost na postojanje institucija iz navedenih oblasti na državnom nivou i da ih formira na nivou entiteta.

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić izjavio je na početku posebne sednice 10. decembra da je odlukama visokih predstavnika, Ustavnog suda BiH i pritiscima međunarodnih predstavnika derogiran Dejtonski sporazum.

Žunić je rekao da "samo naivan političar može verovati da se proces oduzimanja nadležnosti RS neće nastaviti, odnosno da neće biti daljih napora da se BiH centralizuje".

Žunić je rekao da današnja sednica "nije početak, već kontinuitet u donošenju dokumenata o ustavnopravnim odnosima, poput ranije Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske".

Prema njegovim rečima, svim tim dokumentima i zaključcima RS daje do znanja da ima pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Prema predloženim zaključcima vladajuće koalicije, parlament RS bi na sednici trebalo da povuče saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta, Uprave za indirektno oporezivanje, Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA-OSA) i  Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Vlada RS bi posle toga trebalo da pripremi zakone za formiranje tih institucija na entitetskom nivou.

Ti zakoni bi stupili na snagu za šest meseci, a u predloženim zaključcima nije pominjano održavanje referenduma o tim zakonskim rešenjima.

Opozicione stranke ne podržavaju Dodikovu ideju, smatrajući da on zbog ličnih interesa dovodi u opasnost celi narod i samu RS.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da će poslanici te stranke učestvovati u radu sednice, jer, kako je istakao, javnost treba da zna i stavove SDS po pitanju prenetih nadležnosti.

"Mislim da svi idu grlom u jagode. Sve se kreira u jednoj glavi i sve polazi od jednog čoveka i ja mislim da je to strašno loše za celu RS", zaključio je Šarović.

Predsedavajući parlamenta Denis Šulić iz SNSD, na koga je predsedavanje preneo Nedeljko Čubrilović (DEMOS) zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga, zabranio je predstavnicima Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) da prisustvuju sednici, uz obrazloženje da za vlasti RS u BiH ne postoji Visoki predstavnik, pa tako ni njegova kancelarija.

Kancelarija Visokog predstavnika upozorila je Šulića da je njegova zabrana neprihvatljiva i da predstavlja jasno kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je jasno nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Verujem da ćete poštovati svoju obavezu iz Dejtonskog sporazuma i osigurati nesmetan rad predstavnika OHR na današnjoj sednici u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma", navela je zamenica Visokog predstavnika i šefica kancelarije OHR u Banjaluci Marian Merec.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP