Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće 14. decembra na plenarnoj sednici u Strazburu o evropskim integracijama Zapadnog Balkana i o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu.

U izveštaju koji je osnova rasprave ukazuje se na vezu između suzbijanja kriminala i EU integracija i pozivaju zemlje regiona da se posvete toj borbi, a Unije da proces proširenja postavi kao prioritet.

Izveštaj koji je usvojio spoljnopolitički odbor parlamenta (AFET) će posle rasprave biti stavljen na glasanje u plenumu. Evroposlanici u njemu iznose ocenu da su glavni faktori koji Zapadni Balkan čine ranjivim nezaposlenost, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljene države, nejednakost i spoljnje uplitanje nedemokratskih režima poput Rusije i Kine.

Očekuje se da će u plenarnoj raspravi, a potom i u rezoluciji o kojoj bi trebalo da se glasa 15. decembra, evroposlanici pozvati na ubrzanje procesa evroprskih integracija Zapadnog Balkana, što bi pomoglo i borbi protiv organizovanog kriminala u regionu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamernta.

U izveštaju, koji je sastavio austrijski poslanik i član Evropske narodne partije (EPP) Lukas Mandl, naglašava se da se borba protiv organizovanog kriminala i proces evropskih integracije uzajamno osnažuju, zbog čega je potrebno ubrzati proces integracije regiona u EU.

Poslanici podsećaju da je EU u okviru pretpristupnih fondova IPA II izdvojila oko 64 miliona evra za projekte koji se odnose na borbu protiv organizovanog  kriminala na Zapadnom Balkanu, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Ukazuju, međutim, i da je taj instrument snažno uslovljen i da može biti modifikovan ili čak i suspendovan u slučaju začajnog nazadovanja ili trajnijeg odsustva napretka u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, uključujući i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.  

U dokumentu se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da usredsrede napore na sprovođenje neophodnih reformi, a EU da politiku proširenja učini jednim og svojih glavnih prioriteta.

Poslanici u dokumentu izražavaju žaljenje zbog nedostatka istinske političke volje kod pojedinih lokalnih političkih elita da se uhvate ukoštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom i eliminišu sve elemente zarobljene države.

Izražava se i žaljenje zbog nedostatka nezavisnosti i često slabog funkcionisanja pravosuđa, pa se zemlje regiona pozivaju da se pozabave tim nedostacima, a EU da ohrabri kulturu profesionalizma i preformanse pravosuđa, sa ciljem unapređenja njegovog integriteta.  

Poslanici pozivaju države regiona da se usredsrede na kriminalne organizacije kao celinu, pored pojedinačnih slučajeva,  da postižu održive rezultate u borbi protiv organizov kriminala, korupcije i pranja novca, i da sastavljaju godišnje nacionalne izveštaje iz te oblasti.

U predlogu rezolucije se kao specifične vrste organizovanog kriminala nabrajaju trgovina ljudima, krijumčarenje migranata, finansijski kriminal, siva ekonomija i onlajn, odnosno sajber-kriminal.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EP