Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada i parlamentarna većina i poručio da je "sada vreme da se posao ubrza".

Varheji je posle međuvladine konferencije EU i Crne Gore 13. decembra kazao da je potrebna Skupština koja će podržati napredak Crne Gore, a da će brzina pristupnih pregovora zavisiti od vladavine prava.

Evropska komisija je, dodao je on, uputila detaljne smernice Crnoj Gori "kako bi se ostvario što brži napredak u poglavljima 23 i 24".

"Verujem da ćemo oživeti proces pridruživanja učinivši ga dinamičnijim i ubedljivijim na osnovu objektivnih kriterijuma. Crna Gora je otvorila sva poglavlja pa je fokus bio na vladavini prava, koja će određivati tempo pregovora. Prioritet za dalji ukupan progres i zatvaranja poglavlja bazira se na privremenim merilima u poglavljima 23 i 24", rekao je Varheji.

Dodao je da je ključno da svi akteri u Crnoj Gori, Vlada, parlament i pravosuđe, iskazanu posvećenost pretvore u rezultate.

Crnu Goru je na međuvladinoj konferenciji predstavljao ministar za ekonomiju Jakov Milatović.

Premijer Zdravko Krivokapić je ostao u Podgorici jer je u toku dana trebalo da se glasa o nepoverenju vladi. Opozicija je, međutim, uoči početka sednice povukla inicijativu.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, predsedavajuće EU, pozdravio je napredak Crne Gore.

"U razgovoru smo istakli da će napredak u pregovorima zavisiti od napretka Crne Gore u pripremama za članstvo, posebno u pogledu privremenih merila u oblasti vladavine prava", rekao je Gašper Dovžan.

Varheji je rekao da će EU ubrzo priznati kovid-19 potvrde iz Crne Gore.

"Crna Gora je okončala sve procedure kako bi se pridružila evropskom sistemu kovid-19 potvrda. Od Božića, građani Crne Gore putovaće lakše u EU, a i evropski državljani će putovati lakše u Crnu Goru", izjavio je Varheji na kraju međuvladine konferencije.

Priznavanjem ovih potvrda, Crna Gora će biti četvrta od šest zemalja Zapadnog Balkana čije državne potvrde su priznate i na teritoriji EU. Do sada su briselske institucije priznale potvrde iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Izvor: Beta, Savet EU

Foto: European Union