Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da Bugari u Severnoj Makedoniji treba da dobiju iste ustavne i institucionalne garancije kao i pripadnici drugih naroda i da je to jedan od faktora koji će omogućiti da Sofija otvori vrata Skoplju za pregovore sa Evropskom unijom.

Radev je u intervjuu za EURACTIV ponovo optužio Severnu Makedoniju za diskriminaciju Bugara i kršenje ugovora o prijateljstvu i dobrosusedstvu sa Bugarskom, i rekao da Sofija svojom politikom prema Skoplju samo brani osnovna načela i vrednosti EU.

"Postavlje se pitanje zašto je teško dodati jednu reč, jednu jedinu reč 'Bugari', na ravnoj nozi sa Albancima, Srbima, Bošnjacima, Turcima i svim ostalima. To je jedan od faktora za otvaranje vrata", rekao je Radev, čija je zemlja u novembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Upitan da li to znači da Severna Makedonija treba da promeni ustav, Radev je rekao: "Sami ste dali odgovor".

"Znači želimo ireverzibilne, održive rezultate, pravno obavezne. I šta drugo nego promeniti ustav. A što se tiče rokova, taj proces nije vezan za vreme, već za rezultate. I trajanje procesa u potpunosti zavisi od zemlje kandidata i u potpunosti je u njenim rukama", rekao je Radev.

On je rekao da Sofija "odlučno insistira na evropskim garancijama u pregovaračkom okviru (sa Skopljem) kako se problemi nastali zbog nasleđa bivše Jugoslavije ne bi infiltrirali u našu evropsku porodicu".

Bugarska zato, kako je dodao, "insistira" i da ugovor o dobrosusedskim odnosima koji je 2017. poptpisala sa Severnom Makedonijom, kao i Prespanski ugovor Skoplja i Atine, "postane integralni deo pregovaračkog procesa", da bi se "garantovala njegova ireverzibilnost i trajnost".

"I bez ustavnih i svih drugih garancija za ravnopravnost Bugara u Severnoj Makedoniji, vrata će ostati otvorena. Naravno, proces bi mogao da bude puno brži kada bi lideri Severne Makedonije bili posvećeni hrabrim odlukama i koracima koji bi ga ubrzali", rekao je Radev.

On je dodao da je Severnoj Makedoniji bilo potrebno manje od šest meseci da implementira Prespanski ugovor kojim je regulisala odnose sa Grčkom, "uključujući i korenite promene ustava, a čak su promenili i ime države".

"Zapravo, možemo uporedo da iskoristimo vreme kako bi pregovarači mogli da finalizuju modalitete i rokove za sve druge zahteve", rekao je bugarski predsednik.

Radev je ponovo optužio Severnu Makedoniju za govor mržnje prema Bugarskoj i "nedostatak političke volje da ukloni uvredljive tekstove iz udžbenika i medija".

"Ne vidimo političku volju da se zaustavi falsifikovanje i poništavanje bugarskog istorijskog i kulturnog nasleđa u ovom delu jugoistočne Evrope", rekao je Radev.

"Naša je najveća briga to što Republika Severna Makedonija ne poštuje fundamentalne principe i vrednosti EU. Govorim o ljudskim pravima, o nediskriminaciji. A diskriminacija makedonskih Bugara traje decenijama i ona mora prestati", rekao je Radev.  

On je rekao da više od 120.000 građana Severne Makedonije ima i bugarsko državljanstvo, a samim tim su i građani EU "što puno znači u smislu ljudskih prava".  

Bugarska, prema rečima Radeva, ne koči proces evrointegracije Severne Makedonije, jer on u potpunosti zavisi od zemlje kandidata, ali želi da zaštiti "osnovne simbole i vrednosti Unije, ljudska prava i nediskriminaciju", kao i "dobrosusedske odnose kao jedan od glavnih principa EU".

"Ako gledate kulturu, nasleđe, istoriju, jezik, to su stubovi nacionalnog identiteta svih zemalja članica. To su stubovi integriteta naših društava. U našem je zajedničkom interesu da naša istorijska i kulturna dostignuća budu poštovana. Kao odgovorna članica EU, svoju politiku prema Severnoj Makedoniji oblikujemo na tim načelima", rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, umesto što pokušava da iznudi jednostrane ustupke od njegove zemlje, EU treba da ohrabri Severnu Makedoniju da ozbiljnije radi na ispunjavanju pristupnih kriterijuma i ispuni ugovorne obaveze prema Bugarskoj.

Radev je rekao da će ubrzani proces pristupanja, samo zato da bi se sprečio uticaj drugih sila na Zapadnom Balkanu, "izazvati neprihvatljive kompromise oko osnovnih principa i vrednosti EU i doneti ozbiljne i teške probleme Uniji u budućnosti".

"A pokušaji da se Bugarska natera na kompromise koji su za nju neprihvatljivi, mogli bi da izazovu ozbiljnu političku nestabilnost u jednoj zemlji članici, kao što smo mi, pošto većina bugarskih građana podržava pravedno rešenje procesa", rekao je Radev.

Izvor: EURACTIV.rs, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP